Doorzoek volledige site
22 januari 2019

Antwerpen zoekt Het Schoonste Gebouw 2019

De Roma Illustratie | Lucid

Dit jaar organiseert de stad Antwerpen voor de derde keer de monumentenprijs Het Schoonste Gebouw. Wie zijn pand kandidaat stelt, maakt kans op een prijs van 4.000 euro en een plaats in de eregalerij tussen Comptoir Sucrier, Paleis op de Meir, Architectenwoning Walter Van den Broeck en De Roma. Inschrijven kan van 21 januari tot en met 21 maart.

Antwerpen is rijk aan prachtige gebouwen. Sinds 2015 beloont de stad tweejaarlijks mensen die met zorg en liefde dat erfgoed bewaren.

Burgemeester Bart De Wever: “Tijdens de twee eerdere edities was het opvallend hoeveel privé-initiatieven er zijn van Antwerpenaren die hun kantoor of woning met veel passie verbouwen, en zo de erfgoedaspecten ervan in de verf zetten. Het is mooi om te zien dat unieke verhalen verder leven en hand in hand gaan met nieuwe herinneringen die in het gebouw worden gemaakt.”


Voorwaarden

Iedereen die de afgelopen vijf jaar (tussen 21 maart 2014 en 21 maart 2019) een gebouw renoveerde, restaureerde of een nieuwe bestemming gaf, kan zich met dat pand kandidaat stellen. Het kan gaan om historische of modernistische woningen, maar evengoed om kantoorgebouwen, winkels of projecten/panden opgetrokken door een bekende architect.

 

Kandidatuur indienen

De deadline voor inschrijvingen is donderdag 21 maart om 17 uur.  Alle informatie en de procedure staan op www.hetschoonstegebouw.be. Dossiers moeten foto’s van voor en na de werken bevatten en een inschrijvingsformulier waarin de verbouwing of restauratie omschreven wordt.

 

Keuze winnaars

Na 21 maart neemt een vakjury de verschillende dossiers door en nomineert ze vijf projecten die doorgaan naar de volgende ronde. Van midden augustus tot midden september kan iedereen een stem uitbrengen op een van de vijf genomineerden. Eind september volgt de prijsuitreiking en worden de winnaars van zowel de prijs van de vakjury als de publieksprijs bekendgemaakt, beide ter waarde van 4.000 euro.