Doorzoek volledige site
24 januari 2019 | MICHEL CHARLIER

Architect Charles Vandenhove (1927-2019) overleden

Charles Vandenhove is op 22 januari overleden op 91-jarige leeftijd. Vandenhove was een van de meest inventieve architecten van de voorbije decennia met een indrukwekkend en divers oeuvre. Vorig jaar opende het Vandenhove-paviljoen naast de Gentse Boekentoren nog de deuren, ter ere van de architect.

De renovatie van de Muntschouwburg in Brussel, het Théâtre des Abesses in de Parijse wijk Montmartre, twee justitiepaleizen, een twintigtal woonprojecten in Nederland, een sporthal voor voetbalclub Standard Luik, een tehuis voor daklozen, de creatie van meubelen voor bepaalde projecten…. Charles Vandenhove was werkelijk een manusje-van-alles.

Zijn meesterwerk is zonder twijfel het universitair ziekenhuis op de campus Sart-Tilman in Luik, waarbij vooral het kolossale glazen dak bovenop de centrale piramide in het oog springt. Het ziekenhuis was destijds een innovatie zowel op architecturaal als medisch vlak.

Charles Vandenhove hield ervan om samen te werken met kunstenaars waaronder Sol LeWitt en Luc Tuymans. Hij apprecieerde kunst in die mate dat hij geregeld elementen uit de klassieke architectuur (kroonlijsten, zuilen…) in zijn realisaties integreerde. In 2012 schonk Charles Vandenhove zijn kunstcollectie aan de Universiteit Gent. Ter ere van de architect richtte de UGent vorig jaar het Vandenhove-paviljoen op, een interfacultair centrum dat zich richt op onderwijs en onderzoek op het gebied van architectuur en kunst.

Meer ontdekken over het werk van Charles Vandenhove kan op zijn website