Doorzoek volledige site
30 januari 2019

Belgian Building Awards: wie wint in categorie New Way of Working?

Vooruit COOP-gebouw Illustratie | DIAL Architects
Vooruit COOP-gebouw Illustratie | DIAL Architects
Bestuurs- en Dienstencentrum Sint-Gillis-Waas Illustratie | Els Claessens en Tania Vandenbussche
Bestuurs- en Dienstencentrum Sint-Gillis-Waas Illustratie | Els Claessens en Tania Vandenbussche
Ryhove Urban Factory Illustratie | TRANS / Stijn Bollaert
Ryhove Urban Factory Illustratie | TRANS / Stijn Bollaert
KRUUL Illustratie | DMOA / Nick Cannaerts
KRUUL Illustratie | DMOA / Nick Cannaerts
KRUUL Illustratie | DMOA / Nick Cannaerts

14 architectenbureaus maken nog kans op een Belgian Building Award die zal uitgereikt worden op 21 februari op de openingsdag van Batibouw. In januari werd de shortlist bekendgemaakt. Vandaag zetten we de genomineerden in de categorie New Way of Working in de kijker. 

Een negenkoppige jury heeft de longlist van meer dan 80 inzendingen herleid tot een shortlist van 14 kandidaten binnen drie categorieën: New Way of Working, New Way of Living en Rookie of the Year. Daarnaast zal de jury ook opnieuw een Pioneer Award uitreiken.

Een trend waar de Belgian Building Awards op inspeelt is het nieuwe werken. In de categorie New Way of Working ging de jury op zoek naar originele inrichtingen van kantoorruimtes die inspelen op nieuwe evoluties in de organisatie en inrichting van de werkomgeving. Binnen deze categorie nomineerde de jury 4 projecten. 
 

Kunstencentrum Vooruit: renovatie en uitbreiding van het COOP gebouw - Dial Architects

De hergroepering van het personeel en de directies van het Gentse Kunstencentrum Vooruit was een ingrijpend project. Het oude betonnen COOP gebouw werd gekozen als plek om de personeelsfuncties in onder te brengen. Een grondige renovatie én uitbreiding van dit voormalige warenhuis uit 1953 drong zich op. Het ontwerp van Dial Architects bevatte een extra bouwlaag. Die zoekt affiliatie met het monument in zijn vormen, structuur en kleur, en zet het COOP gebouw in de kijker met een grandioze lichtstraat waardoor de noordgevel van binnenuit voel- en zichtbaar is. Het gebouw is ontworpen als een quadruplex concept, wat inhoudt dat de 4 bovenste bouwlagen voor het personeel ruimtelijk, inhoudelijk, visueel én akoestisch met elkaar verbonden zijn. Dit bevordert de interactie. De trapboom van 5 etages zet dan weer aan tot bewegen, terwijl de lichtkloof van 3 etages hoog voor voldoende doorstroming van daglicht zorgt. Ook aan de ruimteakoestiek en de aanwezigheid van voldoende groen in het pand, met onder meer een daktuin en twee verticale groenwanden, werd veel aandacht besteed.

 

KRUUL - DMOA architecten

De architecten van DMOA ontwierpen hun eigen kantoor op een driehoekig lapje grond van 60 m², vlakbij Leuven. DMOA ontwierp niet alleen een kantoor met twee verdiepingen, maar ook een studio met zicht op het park dat achter de grond ligt. DMOA telt 16 medewerkers, maar had extra ruimte ter beschikking. Daarom heeft het bureau ervoor gekozen om het gebouw te delen met de buurt. Op die manier wordt een regelmatige leegstand buiten de kantooruren vermeden. Slechts twee van de vier verdiepingen zijn echte kantoorruimtes. De gelijkvloerse verdieping met open keuken doet dienst als brasserie. De penthouseverdieping met ruim dakterras staat als polyvalente eventruimte ter beschikking van de buurtbewoners of bedrijven. Op die manier leent KRUUL zich voor vergaderingen, brainstormsessies, workshops en lezingen. Dankzij het gebruik van onder meer zonne-energie en betonkernactivering is KRUUL ook een ‘smart building’, met veel aandacht voor energiezuinigheid. Ook de bijzondere gevel uit chocoladekleurig stampbeton en de kastanjehouten ramen springen in het oog.

 

Bestuurs- en Dienstencentrum Sint-Gillis-Waas - Els Claessens en Tania Vandenbussche

Het kasteel Vaulogé doet al sinds 1961 dienst als gemeentehuis van Sint-Gillis-Waas. Toen de bouw van een nieuw bestuurs-en dienstencentrum zich opdrong, werd ervoor gekozen om het kasteel als vertrekpunt te kiezen. Architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche ontwierpen ook een nieuwbouw die vele malen groter was dan het kasteel. Op die manier smelten historiek en toekomst op vloeiende wijze samen in dit project. Het kasteel zelf kreeg een centrale rol in het park, dat werd doorgetrokken. Voor de nieuwbouw kozen de architecten voor een gebalde volumetrie met een aantal knikken. Op die manier heeft de nieuwbouw een correcte verhouding tegenover het kasteel. Met dit project wilden Architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche een open huis creëren: dankzij de verschillende toegangen vinden personeelsleden en bezoekers er gemakkelijk de weg. De kantoorruimtes in zowel het kasteel als de nieuwbouw werden erg flexibel opgevat. In de nieuwbouw is de draagstructuur ontworpen als een dragende buitenschil en structurele kolommen rond de hal waardoor de zone voor werk- en vergaderruimtes rond de vide in de toekomst vrij kan ingericht worden. Doorgedreven ergonomie en het gebruik van warme, kwalitatieve materialen stonden centraal in dit project.
 

Ryhove Urban Factory - TRANS architectuur | stedenbouw

Nadat de site van maakwerkbedrijf de voorbije decennia langzaam maar zeker uitbreidde, met een onoverzichtelijk kluwen van loodsen en kantoren als gevolg, werd gekozen voor een volledige make-over. Het ontwerp van TRANS architectuur resulteerde in de afbraak van een deel van het bestaande complex. In plaats daarvan kwam een nieuwbouw en een herstructurering van de site, die de laad-en loszone tot epicentrum van de nieuwe Ryhove Urban Factory promoveert. De werkruimten zijn rond deze zone geplaatst. Iedereen heeft een zicht op de productieactiviteit en er werd veel aandacht besteed aan de mentale link tussen het bureauwerk en het geproduceerde werk. In de ateliers wordt er bewust kleinschalig gewerkt: de werkplekken hernemen opnieuw de maat van het rijhuis. In Ryhove Urban Factory bevat de werkruimte een ‘domestiek dak’: een markant hellend dak met majestueuze spanten (gemaakt uit Cross Laminated Timber (CLT) panelen) in plaats van een traditioneel verlaagd plafond. Die keuze roept de huiselijke sfeer op. Bovendien zijn er geen barrières tussen de verschillende werknemersprofielen: iedereen werkt samen, en dat wordt beklemtoond door de afwezigheid van muren of deuren.

 

Over de Belgian Building Awards

De jury voor de Belgian Building Awards bestaat uit 9 architecten, journalisten en publicisten: Rita Agneessens (Linklab), Laure Bertrand (LRarchitectes), Eric Cloes (Ik ga Bouwen), Marc Dubois (architectuurrecensent), Lionel Lhoir (Focus Archi), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Marnik Dehaen (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

De Belgian Building Awards zijn een initiatief van Batibouw dat voor de uitwerking een beroep doet op Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Verder wordt ook nauw samengewerkt met de Orde van Architecten en Ik Ga Bouwen & Renoveren, (Sanoma).