Doorzoek volledige site
08 februari 2019

Marc Dubois wint Ultima voor Architectuur

Illustratie | Jasper Jacobs / Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz reikte zopas de Ultimas 2018 – de Vlaamse Cultuurprijzen - uit. Met de cultuurprijzen eert minister Gatz de twaalf laureaten uit verschillende disciplines met een opmerkelijke erkenning. In de discipline architectuur ging de eer naar Marc Dubois. De jury looft Marc om zijn kritisch activisme: “hij stond en staat nog steeds op de barricades voor kwaliteitsvolle architectuur, esthetiek en de erkenning van het werk van de architect als creatief proces.”
 

“Al sinds het einde van de jaren ’80 neemt Marc een unieke sleutelpositie in het Vlaamse architectuurlandschap in”, klinkt het in de motivatie van de jury. “In een periode van ‘woestenij’ op vlak van architectuurbeleid, nog vóór de functie van Vlaams Bouwmeester werd ingericht, was hij één van de stemmen die de internationalisering van de Vlaamse architectuur bepleitte en actief stimuleerde. Zo organiseerde Marc in 1991, samen met Christian Kieckens, de eerste Vlaamse architectuurtentoonstelling ‘Architects from Flanders’ voor de Biënnale van Venetië. In 1996 en 1998 was Marc ook directeur van de Biënnale Interieur in Kortrijk. Deze voortrekkersrol ligt volgens de jury mee aan de basis van het succes dat de Vlaamse architectuur vandaag kent: Marc creëerde in de jaren ’90 mee de voedingsbodem waarop veel bekende bureaus van vandaag konden groeien en bloeien.”

“Ook als lesgever aan Sint-Lucas inspireerde Marc vele generaties. Hij heeft de gave om studenten echt te laten genieten van architectuur en te enthousiasmeren voor hun toekomstig vak. Via zijn talloze lezingen voor een breed publiek zette hij de Vlaamse architectuur en de aandacht voor kwaliteit in het bouwproces verder op de kaart. De kwaliteit van zijn teksten en blogs ligt voor de jury dan ook in de toegankelijkheid ervan.”

“Het is een modewoord, maar Marc is een netwerker pur sang. Communicatie is belangrijk, hij staat altijd in contact. Hij heeft een neus voor interessante ontmoetingen en brengt personen uit verschillende sferen, quasi terloops, met elkaar in contact. Op die manier heeft Marc veel deuren geopend.”

“De jury looft Marc ook om zijn kritisch activisme: hij stond en staat nog steeds op de barricades voor kwaliteitsvolle architectuur, esthetiek en de erkenning van het werk van de architect als creatief proces. Hij durft ook politiek te manoeuvreren en indien nodig tegen de schenen te schoppen als een bepaald project hem nauw aan het hart ligt. Tot op vandaag blijft Marc die gebetenheid en gedrevenheid bezitten. De laatste jaren uit zich dit in zijn acties om archieven veilig te stellen.”

“Kortom, Marc lééft architectuur. Dit komt misschien het best naar voor in zijn postkaartjes, die hij overal verzamelt en soms verknipt en plakt tot eigen creaties. Zo’n kaartje met aansporende woorden en gedachten op de achterkant toon hoe vrijgevig Marc is met zijn inzichten en kennis.”

 

Bekijk hier ook het filmpje over Marc Dubois.