Doorzoek volledige site
13 februari 2019

Binnenhof Pier Kornel in Aalst ontworpen door KRAS Architecten

Illustratie | Matexi-Revive
Illustratie | Matexi-Revive
Illustratie | Matexi-Revive
Illustratie | Matexi-Revive
Illustratie | Matexi-Revive
Illustratie | Matexi-Revive

KRAS Architecten ontwerpt een volledig bouwblok binnen het masterplan Pier Kornel in Aalst van Architecten Achtergael, in opdracht van Dender Development II (Matexi-Revive). Een mix van 51 compacte tot middelgrote appartementen en 15 eengezinswoningen wordt opgetrokken rond een gemeenschappelijk binnenhof en bovenop een ondergrondse parkeergarage. Op de gelijkvloerse hoeken worden buurtfuncties voorzien (crèche, buurtwinkel,..). Het landschapsontwerp is van de hand van Atelier Arne Deruyter

Middels een doordachte schakeling presenteert het gebouw zich als een harmonieus geheel met een variërende kroonlijst van 2 tot 4 bouwlagen. Er wordt een subtiel onderscheid gemaakt tussen woningen en appartementen door gebruik van gepigmenteerde betonbanden, voegkleurverschillen en individuele accenten.

De voornaamste uitdaging van het project was de uitwerking van de hoeken van het bouwblok, met aandacht voor de woonkwaliteit én privacy van elke unit. Bijzondere aandacht ging ook naar de gradiënt tussen semi-publieke ruimte en private buitenruimte.
 

Gemeenschappelijk binnenhof

Er werd een totaalconcept bedacht voor het gemeenschappelijk binnenhof, die het verlengde vormt van de private tuin of het terras. Toekomstige bewoners kunnen genieten van een ruime tuin met verschillende plekken voor een breed doelpubliek, gaande van speeltoestellen, een zandbak voor kleine kinderen, kweekbakken voor de groene vingers, tot een bankje onder een boom voor ouderen.


Duurzaam bouwen

Alle woningen en appartementen worden verwarmd op een collectief verwarmingssysteem op gas. Op het hoogste dak wordt een zonneboilersysteem geplaatst. Er wordt maximaal ingezet op waterbuffering, door aanleg van groendaken met een hoog waterbergend vermogen. Door de combinatie van performante isolatiepakketten en compact bouwen worden uiterst duurzame appartementen ontwikkeld met een E-peil van ca 30.

GERELATEERDE DOSSIERS