Doorzoek volledige site
13 februari 2019

Bijbouw garandeert relatie tussen leefruimtes

Illustratie | ©Johnny Umans
Illustratie | ©Johnny Umans
Illustratie | ©Johnny Umans
Illustratie | ©Johnny Umans
Illustratie | ©Johnny Umans

MARCEL creëerde bij de verbouwing van een woning in Gent de toevoeging van een 'open' keuken die de relatie tussen de verschillende ruimtes van de woning en de tuin versterkt. Ook het sokkelvormige terras springt in het oog.  

De oorspronkelijke opdracht bestond erin om de bestaande bijbouw - waar de keuken en een niet meer functionerende badkamer waren in ondergebracht - te renoveren tot een ‘open’ keuken met alle hedendaags comfort. Daarnaast was er de vraag om op het gelijkvloers een toilet te organiseren. De badkamer werd in een eerdere fase reeds ondergebracht in het hoofdvolume op een hoger gelegen niveau. 

Bij het eerste bezoek was het heel snel duidelijk dat de kwaliteit van de bijbouw ondermaats was en dat deze de tand des tijds niet zou overleven. Bovendien zorgde de huidige configuratie ervoor dat er geen relatie mogelijk was tussen de verschillende leefruimtes, keuken en stadstuin. 

 

Vier zones 

Na de afbraak van de bijbouw werd de beschikbare ruimte van de tuin in vier zones opgedeeld met elk hun specifieke functie en hoogtepeil (hoogteverschil 85 cm). Tot de verschillende functies behoren een keuken, terras, kruidenbak en speelweide. 

Het kruis dat de vier zones opdeelt, werd geroteerd om een geschikte oriëntatie mogelijk te maken en afgebogen om de circulatie naar een vijfde bestaande functie, die van een tuinberging, toe te laten. 

 

Sokkel van rood gepolijst beton 

Het terras vormt een sokkel van rood gepolijst beton waar tevens de hele waterhuishouding en de houtopslag voor een haard in zijn ondergebracht. De putdeksels zijn mee gepolijst uit dezelfde lading beton om het terras niet onnodig te segmenteren. De gepolijste vloer loopt naadloos door in de keuken. 

 

Barrière tussen keuken en tuin is nihil

Het dak van de keuken hangt op aan de achtergevel van de oude woning door middel van een externe inox trekkabel. Daardoor blijft de buitenhoek gevrijwaard van een kolom. De wanden gericht naar de stadstuin zijn herleid tot twee glasplaten en een deur die in een hoek tegen elkaar geplaatst werden. 

Deze ingrepen zorgen ervoor dat de barrière tussen keuken en tuin nihil is. Hierbij is het onderhoud van het glas heel belangrijk. De keuken is daarom onder andere opgebouwd uit drie al dan niet verrolbare tafels - eigen aan hun functie - kookeiland (inox), werktablet is opgevat als één grote eikenhouten snijplank en de afwaszone (marmer ‘Verde Patricia’). 

De kastenwand in de keuken bevat de toestellen zoals oven, microgolf, frigo en vaatwasser. Achter deze wand is het toilet ondergebracht, dat rechtstreeks toegang geeft tot de gang van het woonhuis en de nodige privacy garandeert. 

 

Duurzaamheidsfactor 

Alle noodzakelijkheden om te voldoen aan de EPB-eisen werden geïntegreerd. Echter werd er optimaal gebruik gemaakt van beschikbare ruimte, energie en water. Wat dat water betreft wordt af te voeren regenwater van de daken maximaal gerecupereerd en ingezet voor onder andere toiletspoeling. Ten slotte bepalen ook eenvoudige en krachtige materiaalkeuzes mee de duurzaamheidsfactor van het project.