Doorzoek volledige site
13 februari 2019

Milieu en veiligheid staan centraal bij Derbigum op Batibouw

Illustratie | ©Derbigum
Illustratie | ©Derbigum
Derbigum Batibouw stand Illustratie | ©Derbigum

Derbigum presenteert op Batibouw DERBIGUM® DMS, een all-round product om volledig vlamvrij een plat dak te plaatsen en af te werken. Daarnaast zet Derbigum volop in op ecologische oplossingen voor het plat dak.

Met meer dan 85 jaar ervaring in de productie en verkoop van koudlijm weet Derbigum dat het gebruik ervan op de werf eenvoudig en gemakkelijk moet zijn. Daarom lanceert het de all-round koudlijm/waterdichtingskit Derbigum® DMS : een multifunctioneel product voor de waterdichting van details en opstanden, en het koud verkleven van overlappingen en roofing. Het kan gebruikt worden voor het volledig vlamvrij uitvoeren van kleine daken. Voor grotere daken vormt het product een goede combinatie met de bitumineuze koudlijm Derbibond® NT.

 

Rationeel verbruik zonder verspilling

Derbigum DMS is een twee-componenten koudlijm die een volledige en duurzame afwerking biedt. Volgens de toepassing kan er ook nog een derde component, cellulosevezels, toegevoegd worden. Om het gebruik op het dak zo eenvoudig mogelijk te maken zijn de componenten van Derbigum DMS dan ook voorgedoseerd voor een perfecte mengeling, zonder wegen. Ook de openingstijd is aangepast aan reële werfomstandigheden en zorgt zo voor een rationeel verbruik zonder verspilling.

De uitstekende verwerkbaarheid, de snelle uithardingstijd en de sterkte van het eindresultaat maken van Derbigum DMS een goede keuze voor de afwerking en uitvoering van details, opstanden, overlappingen, tijdelijke waterdichting en/of dampscherm, verlijmen van dakbanen, hechting van isolatieplaten, egalisatie en allerhande kleine reparaties. 

In de ontwikkeling van Derbigum DMS werd ook rekening gehouden met het milieu. Zo zitten er geen solventen (VOC’s) in de koudlijm en werden er uitsluitend oliën op plantaardige basis gebruikt. De vulstoffen zijn eveneens van plantaardige oorsprong. Ook het reinigen van het plaatsingsmateriaal kan op ecologische wijze gebeuren met Derbiclean NT, het biologisch afbreekbaar reinigingsproduct van Derbigum. 

 

Ecologische oplossingen

Van bij het ontwerp van een plat dak kan er een bewuste keuze gemaakt worden inzake CO2-uitstoot van de waterdichting. Zo kan men opteren voor bitumen dakbanen met gerecycleerd bitumen. De onderlaag is dan Derbicoat NT en de toplaag Derbigum NT, respectievelijk met een aandeel van 30 en 25 % gerecycleerd bitumen. 

Beide producten stoten tijdens hun levenscyclus aanzienlijk minder CO2uit en zijn daardoor milieuvriendelijker. Voor beide membranen heeft PriceWaterHouseCoopers een levenscyclusanalyse (LCA) gemaakt die dit alles certificeert. 

Een andere mogelijkheid is Derbipure®, de witte reflecterende dakbaan op plantaardige basis. Tot op heden is het de enige dakbaan op basis van plantaardige oliën en harsen die een volwaardig alternatief is voor bitumineuze roofing. Het is ook de enige die belangrijke voordelen biedt inzake licht- en warmteweerkaatsing en regenwaterrecuperatie. 

 

Terugnamemogelijkheden 

Daarnaast gaat Derbigum meer inzetten op communicatie rond de terugnamemogelijkheden van geplaatste Derbigum-dakbanen. Meer bepaald geeft Derbigum de mogelijkheid om bij de plaatsing van een nieuw dak, een overeenkomst aan te gaan die reeds de terugname van de roofing voorziet wanneer het dak ontmanteld moet worden.

Derbigum is te vinden op Batibouw in Paleis 5, stand 504.