Doorzoek volledige site
14 februari 2019

Extra lange en strakke bakstenen en ECO-strips

Gevelsteen Imperia in LF40 formaat Illustratie | © Vandersanden
Gevelsteen Greifswald in XL45 formaat Illustratie | © Vandersanden

Een gevelsteen kiezen voor een woning is veel ingrijpender dan een nieuwe salon of keuken uitzoeken. Wie gecharmeerd is door lang en strak, met een strakke en verfijnde architectuur, kan zich laten inspireren door langformaten. Het visuele effect van een langformaat komt perfect tot uiting in een voegloze verwerking. Op Batibouw 2019 presenteert Vandersanden vol trots haar grootste gamma ooit, met nieuwe stenen zoals de Strengpers gevelstenen op het speciale XL45 formaat, lang en strak. 

Een nieuwe techniek voor het verrijken van het oppervlak van deze strakke gevelstenen is de zogenaamde ‘Applikation’. Hierbij wordt op de kleistreng een mengsel van engobes en sintels aangebracht. Dit geeft speciale kleurnuances die mooi contrasteren met de gladde basis.

De kleuren Greifswald, Chemnitz en Brandenburg zijn de eerste ontwikkelingen met deze techniek. 

Naast het nieuwe XL45 formaat heeft Vandersanden ook nog een reeks gevelstenen in ons bestaande LF40 formaat. Deze creëeren een elegante horizontaliteit zonder te raken aan de metselkwaliteit. Deze gevelsteen inspireert om te experimenteren met creatieve metselverbanden en voegtypes zoals voegloze en stootvoegloze gevels. Bekijk hier het assortiment LF40 gevelstenen.

 

Het slanke XL-formaat ook voor ECO-baksteenstrips

Naast de gekende formaten WF (± 21/2/5) en DF (± 21/2/6,5) zijn de ECO-baksteenstrips ook in een bijzonder lang en smal formaat verkrijgbaar. Een XL40-strip is 290 mm lang en slechts 40 mm hoog. Een slank formaat voor een strakke en verfijnde architectuur. Het visuele effect van een langformaat komt perfect tot uiting in een voegloze verwerking.

De keramische kwaliteit van ECO-baksteenstrips is dermate hoog dat de strips getrommeld kunnen worden. Door het verouderingseffect van het trommelen krijgt het oppervlak van de steenstrip een subtiel, verweerd karakter. Deze stoere varianten met een vintage look vormen een mooie aanvulling van het ECO-baksteenstrip kleurenspectrum: Oud Kopenhagen, Oud Hamburg, Oud Odense, Oud Arhus, Oud Roskilde en Oud Rostock.

De verouderde kleuren zijn ook in het langformaat XL40 te verkrijgen. Een strakke steenstrip in een lang formaat met een verweerd uiterlijk, dat is vrij uniek te noemen. Dit nodigt uit om toegepast te worden in moderne (binnenhuis-)architectuur met een aparte invulling. Waar oude of verouderde gevelstenen vroeger uitsluitend werden gebruikt in klassiekere bouwstijlen, zien we steeds vaker dat architecten de warmte van authentieke materialen combineren met moderne architectuur. Meestal niet klassiek gemetseld, maar voegloos verlijmd. ECO-baksteenstrips zijn ook perfect te combineren met het E-Board® gevelisolatiesysteem voor een renovatie- of nieuwbouwgevel met hoog thermisch comfort.

GERELATEERDE DOSSIERS