Doorzoek volledige site
14 februari 2019

Brandweerkazerne: leesbaar gebouw zonder scrupules

Brandweerkazerne, Buggenhout Illustratie | ©Objekt Architecten
Brandweerkazerne, Buggenhout Illustratie | ©Objekt Architecten
Brandweerkazerne, Buggenhout Illustratie | ©Objekt Architecten

Objekt Architecten uit Aalst realiseert projecten van elke schaal. In Buggenhout tekende het bureau de brandweerkazerne, een ontwerp waarbij transparantie en robuustheid voorop stond. 

De brandweerkazerne wil een vertaling zijn van de uitgesproken visie die de brandweer uitspreekt in de projectbeschrijving. Enerzijds betekent dit moderniteit en openheid, anderzijds ligt de nadruk op de slagkrachtigheid en organisatie. Bouwkundig vertaalt zich dit in transparantie en robuustheid.
 

Transparantie en robuustheid

Transparantie uit zich voornamelijk in de verdiepingshoge ramen in de voertuigenhal, die duidelijk de geparkeerde brandweerwagens etaleren naar het voorbijgaande verkeer. Op die manier ontstaat een prominente voorgevel met de nodige, en ook gevraagde, herkenbaarheid. Ook de inkomruimte voor de bezoekers wordt over de volledige gevelhoogte beglaasd om te benadrukken dat ook externe bezoekers welkom zijn in de kazerne.

De robuustheid toont zich in het gebruikte materialenpallet. Naast de gebruikte glaspartijen, wordt de gevel opgebouwd uit betonnen kolommen, balken en panelen. Ook de dragende structuur, zichtbaar in het interieur, wordt uitgevoerd in prefab betonnen kolommen en balken. De binnenmuren werden opgetrokken in zichtbare betonstenen. 

 

Leesbaar gebouw

De zichtbaar uitgesproken functionele verdraaiing in het grondplan resulteert in een zeer leesbaar gebouw zonder scrupules en onnodige excessen. Dit is een goed voorbeeld van functionele, sobere, goede architectuur waarbij de gebruikers centraal staan.