Doorzoek volledige site
08 maart 2019

Rehabilitatie van industrieel havengebied in China door Philippe Samyn & Partners

Illustratie | ©Ningbo Tianyi / Architectural Design Co, Ltd
Illustratie | ©Ningbo Tianyi / Architectural Design Co, Ltd

De Chinese architect Wang Shu kreeg van de lokale overheid van Zhoushan (een archipel in het oosten van China) het mandaat om het haven- en industriegebied van het eiland Lujiazhi om te vormen tot een culturele en toeristische trekpleister, die omgedoopt werd tot Lujiazhi Cultural Creativity Garden. Shu betrok architectenbureau Philippe SAMYN and PARTNERS bij deze uitdagende opdracht, onder meer voor de realisatie van dit cultuurcafé met parkeertoren.

De bescherming van de kades en de vrijwaring van de maritieme activiteit als herinnering aan het industriële verleden van de baai waren cruciale aandachtspunten in het ontwerpproces. Voorts zorgden vooral de genius loci, het pad van de zon en het klimaat voor de nodige inspiratie.

 

Stapeling van grote terrassen

Staalbouw was een van de voornaamste activiteiten in de haven. De belangrijkste constructie-elementen in dit complex zijn dan ook stalen platen, die met behulp van traditionele scheepsbouwtechnologie aan elkaar gelast zijn. De bestaande gebouwen in de omgeving hebben een industrieel karakter of een typische lokale vormgeving.

Het langgerekte volume markeert de ingang van het terrein en omvat zowel een cultureel café als een parkeertoren. Die laatste is een werk van de kunstenaar Georges Meurant. Het smalle, balkvormige geheel strekt zich uit langs de kade. Het café telt drie verdiepingen, die samen goed zijn voor een hoogte van 9,45 meter, en herbergt eveneens de toegang naar de parkeertoren.

Doorlopende balkons sieren de gevels, zodat ze in de zomer volledig geopend kunnen worden. Dit maakt dat het gebouw eruitziet als een stapeling van grote terrassen. Het ingangsmonument, een kleurrijk verticaal prisma, biedt plaats aan 42 auto's of extra horecaruimtes met zicht op de haven. 

 

Natuurlijke ventilatie

Dankzij enkele vernuftige ingrepen is het gebouw uitstekend bestand tegen het subtropische moessonklimaat. De ultralichte stalen structuur, die conform de principes van circulair bouwen volledig demonteerbaar en recycleerbaar is, creëert koude contactoppervlakken, verbetert het thermische comfort en minimaliseert de thermische inertie en de CO2-uitstoot. Een grote luifel aan de straatzijde zorgt voor de nodige schaduw en biedt beschutting tegen de regen. De regenwaterafvoer is geïntegreerd in de stalen kolommen.

Het gebouw is voorzien van natuurlijke ventilatie en weet de verkoelende bries aan de waterkant zo optimaal te benutten. De ondergrondse parking profiteert eveneens van deze gunstige windstroom, want de uitlaatgassen worden op natuurlijke wijze afgevoerd van de stad naar de achterliggende heuvel. Om het binnenklimaat ook gedurende de winter op peil te houden zonder gebruik te moeten maken van een uit de kluiten gewassen verwarmingsinstallatie zijn er op het dak van de galerijen aan de straatkant en de vier zijdelingse galerijen thermische zonnepanelen geplaatst. Deze zijn gekoppeld aan stralingsverwarming en garanderen op die manier een aangename temperatuur.