Doorzoek volledige site
20 februari 2019 | JOYCE VANDAMME

Jean Nouvel + OXO Architectes ontwerpen multifunctionele campus in Antibes

Jean Nouvel - Ateliers Jean Nouvel heeft in samenwerking met Manal Rachdi - OXO Architectes een winnend ontwerp gemaakt voor een bergachtige campus in het technologiepark Sophia Antipolis in Antibes, Frankrijk. De ‘Ecotone Antibes’ zal dienen als de hoofdingang van het technologiepark, waar meer dan 2.000 bedrijven gevestigd zijn.

Beschreven als een 21ste-eeuwse campus, is de 40.000 m2 grote bergachtige structuur bezet met weelderige vegetatie, kantoren, een hotel, voorzieningen en ruimtes voor co-working. Het plan werd ontwikkeld voor Compagnie de Phalsbourg en ontworpen in samenwerking met Jean Foussat en landschapsarchitect Jean Mus.

 

Vertaling van natuur naar technologie 

De campus, een zeldzame oefening in ‘bio-imitatie’ voor Zuid-Frankrijk, probeerde de rijkelijk aangelegde omgeving van de site vast te leggen. Het project vertaalt een natuurlijk ethos naar de harde, technologische campus.

"Hoe laten we de plek, de heuvelachtige contouren, de skylines, de bomen en het terrein zien en hoe werken we niet tegen deze kenmerken in? Hoe creëren we blijvende aantrekkelijkheid?”, vroeg Jean Nouvel zich af. 

“Contextualistische architectuur, hetzij door contrast of symbiose, heeft de plicht om die vragen te beantwoorden. Hoe leven we in Antibes, langs de snelweg, voor de tolpoort? Hoe ontwerpen we de architectuur zodat ze deel uitmaakt van het landschap?".

 

Ecologische campus van de 21steeeuw

Nouvel ziet het project als een "ecologische campus van de 21ste eeuw". Het project van 44.289.922 euro creëert een harmonie tussen de natuurlijke en de gebouwde omgeving. Het bevat architecturale vormen en kleuren die de biotoop van de site weerspiegelen en als een gastvrije, aantrekkelijke ingang tot het park dienen. 

Dit biotoop, met inbreng van landschapsarchitect Jean Mus, zal worden ontworpen met aandacht voor de lokale geografische en historische omstandigheden. Versieringen met werken in opdracht van bekende hedendaagse kunstenaars zullen daar deel van uitmaken.