Doorzoek volledige site
14 maart 2019

Protest tegen Adjaye's National Holocaust Memorial in Londen

Illustratie | ©Adjaye Associates
Illustratie | ©Adjaye Associates
Illustratie | ©Adjaye Associates
Illustratie | ©Adjaye Associates
Illustratie | ©Adjaye Associates
Illustratie | ©Adjaye Associates
Illustratie | ©Adjaye Associates

Het nieuwe Holocaust Memorial van Adjaye Associates en Ron Arad Architects in het Verenigd Koninkrijk krijgt te maken met kritiek van de plaatselijke bewoners en Royal Parks. De klachten hebben voornamelijk betrekking op de locatie van het project. 

Een aanvraag voor het gedenk- en leercentrum is in behandeling bij de Westminster City Council. Dat terwijl een petitie voor de bescherming van de groene locatie al ondertekend is door meer dan 11.000 leden van het publiek. 

 

Gewijd aan nazislachtoffers

Het project zal komen te liggen in Victoria Tower Gardens, langs de rivier de Theems in de buurt van de Houses of Parliament. Het is gewijd aan de zes miljoen Joodse mannen, vrouwen, kinderen en andere slachtoffers die door de nazi’s om het leven gebracht werden.

 

Schadelijke effecten op karakter en functie

Royal Parks, de organisatie die Victoria Tower Gardens verzorgt, verklaarde in een brief aan de lokale overheid dat het zich tegen de aanvraag verzet. De brief beschrijft de tuinen als een "zeer gevoelige locatie in planning- en erfgoedtermen," en het nieuwe ontwerp zou leiden tot "significante schadelijke effecten" op het "karakter en de functie van het park". 

 

Structuur van 23 grote bronzen vinnen

Het project van 50 miljoen pond werd geïnitieerd door David Cameron. Het winnende ontwerp werd in 2017 aangekondigd door een panel van rechters, waaronder Ephraim Mirvis, Ben Helfgott en de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. De beoogde voltooiing zou voor 2021 zijn. 

Het ontwerp omvat 23 grote bronzen vinnen en een ondergronds gelegen leercentrum. Het leercentrum is ontworpen om "het herdenkingsmonument te contextualiseren en de verhalen en feiten van de Holocaust te gebruiken om alle vormen van haat en vooroordelen in de hedendaagse samenleving te onderzoeken". 

 

Vragen over de rol van de maatschappij

Volgens de organisatoren van de ontwerpwedstrijd werd de locatie van het project naast het Parlement geselecteerd om "vragen te stellen over de rol van de maatschappij en haar instellingen bij het aanmoedigen van respect voor anderen en het voorkomen van haat".

Ter verdediging van het project in The Times, zei ontwerper Adjaye: "We hebben de mogelijkheid om de hele site te activeren en rechtstreeks in dialoog te gaan met het parlement, het ter verantwoording te roepen," zei hij. 

"Het verstoren van het plezier van het vertoeven in een park is de sleutel tot het denken.” Save Victoria Gardens (SVTG) heeft de campagne tegen het project geleid, met 529 bezwaren die nu zijn ingediend bij de planningsautoriteiten van Westminster.