Doorzoek volledige site
28 maart 2019

SOM ontwerpt nieuw groen stadsdeel in Nigeria

De werken aan Alárò City, een grootschalige stadsontwikkeling naar een ontwerp van Skidmore, Owings & Merrill in het zuidwesten van Nigeria, zijn zopas van start gegaan. De mixed-use modelgemeenschap wordt een internationale handelspoort met een nieuwe zeehaven en luchthaven. 

Het project is ontworpen voor de Lagos State Government en Afrika's grootste stadsontwikkelaar Rendeavour. Het is bedoeld om directe buitenlandse investeringen te stimuleren om een economische en culturele hub voor West-Afrika te creëren.
 

Veerkracht van de toekomstige stad 

Alárò City zal 60 kilometer ten oosten van Lagos verrijzen, aangezien het 2.000 hectare grote stadsplan deel uitmaakt van de 16.000 hectare grote vrijhandelszone van Lekki. SOM ontwierp een masterplan dat tot doel heeft om een weelderig bos tussen twee lagunes te beschermen en de veerkracht van de toekomstige stad op lange termijn mogelijk te maken. 

Het plan is gestructureerd rond 6 groene wegen, op één lijn van noord naar zuid en 800 meter van elkaar zodat alle bewoners en werknemers zich binnen vijf minuten wandelen van de open groene ruimte bevinden. De groene wegen zijn ook ontworpen om het regenwater naar het noorden van de lagune te transporteren.

 

Gemengd gebruik

Het project is ontworpen als een mixed-use stadsontwikkeling met kantoren, woningen, scholen, gezondheidszorg, hotels, entertainment en 150 hectare aan parken en open ruimte. SOM voorziet ook transportinfrastructuur ter ondersteuning van de lokale economische activiteit en om een hogere dichtheid van de ontwikkeling mogelijk te maken. 

Centraal in het plan staat een park van veertien hectare dat gebruikt zal worden voor het organiseren van evenementen. Een grote boulevard verbindt de commerciële, ondernemings- en onderwijsgebieden in het noorden met het industriegebied in het zuiden.

 

Internationale handelspoort

"Alárò City helpt Lagos' positie als economisch en cultureel centrum voor West-Afrika te versterken door het creëren van een nieuw gemengd model van duurzame gemeenschap. Het wordt een plek waar mensen kunnen werken, creëren, leven en leren, met als doel een internationale handelspoort te worden", zegt Daniel Ringelstein, directeur van SOM.

SOM liet verder optekenen dat een aantal multinationals al faciliteiten op de locatie aan het bouwen zijn, maar er is nog geen datum van oplevering aangekondigd.