Doorzoek volledige site
27 februari 2019 | TIM JANSSENS

Ilot Sacré: architecturale touch in hartje Brussel

Het Îlot Sacré-project bewijst dat het mogelijk is om zelfs in een extreem dens stadsweefsel (uiterst) aangename leefomstandigheden te creëren.
Op 100 meter van de Brusselse Grote Markt blaast het Îlot Sacré-project een van de laatste braakliggende terreinen in het historisch centrum nieuw leven in.
Het project bestrijkt 6.000 m², waarop acht nieuwe gebouwen met een rijke variatie aan wooneenheden neergepoot zijn: 22 studentenwoningen, 29 een-, twee- of drieslaapkamerappartementen en twee eengezinswoningen.
De duplexappartementen ter hoogte van de daken zijn lichtjes teruggetrokken gerealiseerd en uniform bekleed met donkergrijze vezelcementleien.
De gebouwen zijn bewust niet kaarsrecht gepositioneerd om de dorpssfeer van weleer opnieuw op te wekken.
De oude kasseien zijn (her)gebruikt in de bestrating van het nieuwe pleintje. De toegangsdeuren van de woningen geven telkens uit op het binnenplein, waar een boom garant staat voor een groene toets.

Op 100 meter van de Brusselse Grote Markt blaast het Îlot Sacré-project een van de laatste braakliggende terreinen in het historisch centrum nieuw leven in. Dit dankzij de creatie van een stijlvolle buurt met een hedendaags karakter én respect voor het erfgoed, onder meer door het gebruik van Eternit Alterna-leien. Een intelligente stedelijke verdichtingsoperatie, die intussen al bekroond werd met een nominatie voor de Victor Horta Prize 2018 en een MIPIM-award.

Honderd jaar geleden krioelde het in Brussel van de steegjes en straatjes, terwijl de omwonenden vaak in erbarmelijke omstandigheden leefden. Sindsdien ontvluchtten de hoofdstedelingen het historisch centrum. Momenteel vindt gelukkig de omgekeerde beweging plaats. Opnieuw in de stad komen wonen is deze dagen een verantwoorde keuze. Het Îlot Sacré-project bewijst in ieder geval dat het mogelijk is om zelfs in een extreem dens stadsweefsel (uiterst) aangename leefomstandigheden te creëren.


Diverse typologieën

Dominique Delbrouck, Founding partner en projectarchitect bij DDS+: “Samen met bouwheer Galika wilden we het project verankeren in het oude netwerk van historische straatjes, onder meer door opnieuw een passage tussen de Beenhouwersstraat (Rue des Bouchers) en de Grasmarkt te creëren. We hebben de densiteit van het bestaande weefsel overgenomen, maar hebben de buurt toch de nodige zuurstof gegeven door een pleintje aan te leggen.” Van buitenaf valt het inbreidingsproject nauwelijks op. Enkel een kleine gevelpartij in elk van de twee omliggende straten verraadt zijn aanwezigheid. Nochtans bestrijkt het 6.000 m², waarop acht nieuwe gebouwen met een rijke variatie aan wooneenheden neergepoot zijn: 22 studentenwoningen, 29 een-, twee- of drieslaapkamerappartementen en twee eengezinswoningen. Twee winkels, een gemeenschappelijke wasruimte, 24 ondergrondse parkeerplaatsen (bereikbaar via een autolift) en 65 fietsstaanplaatsen maken het plaatje compleet.

Lees verder in Belgian Building Magazine