Doorzoek volledige site
28 februari 2019

BBA New Way of Working: nominatie voor KRUUL (DMOA architecten)

KRUUL Illustratie | DMOA / Nick Cannaerts
KRUUL Illustratie | DMOA / Nick Cannaerts
KRUUL Illustratie | DMOA / Nick Cannaerts
KRUUL Illustratie | DMOA / Nick Cannaerts
KRUUL Illustratie | DMOA / Nick Cannaerts

KRUUL van DMOA architecten was genomineerd voor de Belgian Building Awards in de categorie New Way of Working. DMOA verbouwde klein lapje grond met een bouwvallig huisje om tot architectenkantoor dat tegelijk een ‘open huis’ is voor de buurt.

Een bizar, driehoekig lapje grond van 60 m2 met een bouwvallig huisje erop kwam te koop. Maar wat een fantastische locatie. Langs de ring van Leuven, op wandelafstand van het centrum, met een groen park als achtertuin en langs een gezellige voetgangerspassage. 

DMOA droomde er als architectenkantoor al langer van om naast architect ook eens bouwheer te zijn. Een eigen kantoor ontwerpen en (deels zelf) bouwen was dus een droom die werkelijkheid werd. Onderhandelingen met de stad Leuven zorgden voor een grondruil en voor het oprekken van de bouwvoorschriften. De knoop werd doorgehakt: KRUUL was geboren.


Polyvalente invulling

De maximaal te realiseren nuttige oppervlakte bleek de eigen vraag van het architectenkantoor met 16 medewerkers te overstijgen. Daarom werd ervoor gekozen om -naast twee kantoorverdiepingen- ook een studio met zicht op het park te integreren in het gebouw en om verder na te denken hoe twee andere verdiepingen een zinvolle invulling zouden kunnen krijgen. 

DMOA droomde van een gebouw om te delen, dat ook buiten de kantooruren zou gebruikt worden. Een ‘open huis’ als nieuwe baken voor de buurt, dat met zijn bijzondere architectuur een sterke aantrekkingskracht zou hebben op iedereen die er passeerde, maar laagdrempelig genoeg zodat ook de buurtbewoners er gebruik van zouden kunnen maken. De gelijkvloerse verdieping met open keuken en de penthouseverdieping met ruim dakterras kregen daarom een polyvalente invulling als eventruimte. 


Event spaces en multi-jobbing

Op de gelijkvloerse verdieping werd een ‘brasserie’ ingericht met een ruime, open keuken. Op de bovenverdieping kwam een eventruimte met een fenomenaal uitzicht over de stad en het achterliggende park. De nieuwe eventplek kreeg de naam KRUUL. 

Tijdens de kantooruren kunnen bedrijven de ruimtes boeken voor vergaderingen, brainstormsessies, businessdiners, networkevents,... Op weekavonden en tijdens de wordt het gebouw nu volop gebruikt voor sociale events, workshops, lezingen,…

Een DMOA-collega nam de organisatie van KRUUL op zich en ook alle andere architecten steken geregeld een handje toe. Het hele DMOA-team runt op die manier samen een klein bedrijfje naast hun activiteiten als architect, wat zorgt voor een vernieuwd enthousiasme, ook in de oorspronkelijke job. 


Activity-based working

Het delen van ruimtes bracht ook een andere manier van werken met zich mee. Op de kantoorverdiepingen kwamen er extra vergaderhoekjes om kleine overlegmomenten te organiseren. De eventruimtes worden veelal gebruikt voor meetings, maar op rustige momenten bieden ze een ideale plek waar medewerkers zich in stilte kunnen terugtrekken om er rustig te werken. Het team gaf structuur aan het gebouw, net zoals het gebouw nu structuur geeft aan het team. 
 

Energieneutrale gezelligheid

Het kantoorgebouw werd geconcipieerd als een ‘smart building’, waar niet enkel de temperatuur maar ook het CO2-gehalte continu gemonitord en bijgestuurd wordt. Dit zorgt in de winter en tijdens de tussenseizoenen voor een perfect binnenklimaat. Vanaf het voorjaar gaan op mooie dagen alle ramen wijd open en werken de medewerkers als het ware buiten. 

Deze hightech snufjes in combinatie met een huiselijk, intuïtief gebruik van de ruimtes zorgen voor een thuisgevoel bij de medewerkers én bij de bezoekers. Waarom zou je luisteren naar het gezoem van de airco als je ook de vogeltjes kan horen fluiten? 

Ook de ligging is een belangrijke troef. Vlakbij het openbaar vervoer en met een stel elektrische laadpalen voor de deur waar ze hun deelauto’s kunnen opladen, werkt DMOA actief mee aan een groener woon- werkverkeer. Daarenboven worden medewerkers aangespoord om zoveel mogelijk de fiets te nemen voor hun werfbezoeken. Zo minimaliseert het bureau zijn ecologische voetafdruk. 


Maggie vzw

Tot slot is KRUUL ook de thuisbasis van Maggie vzw, het non-profitluik van DMOA architecten. Een aanzienlijk deel van de huuropbrengst wordt gebruikt voor het sponsoren van de humanitaire missies van deze organisatie. 

 

Bijzondere gevel

De bijzondere gevel uit chocoladekleurig stampbeton werd door het DMOA-team eigenhandig aangedamd. Hiervoor werd een eigen recept ontwikkeld met lokaal Lubbeeks zand en zonder pigment. 

I.s.m. de KULeuven werd er een reuzegrote, interactieve xylofoon geïntegreerd in de gevel. Bewegingen van voorbijgangers worden geanalyseerd en omgezet naar klanken. Passanten worden zo uitgenodigd om via trial & error de functionaliteit van de façade te ontdekken.


Duurzame ingrepen

De 22 funderingspalen werden meteen ook ingezet als diepteboring voor de grondwarmtepomp en leveren zo een opbrengst van 10 kW: net voldoende voor verwarming én passieve koeling. 

Alle verwarmingsleidingen werden reeds tijdens ruwbouwfase in de betonstructuur voorzien. De betonnen vloeren van 30 cm dik functioneren zo als verwarmingselement, maar vangen met hun massa ook temperatuurschommelingen op. Daarnaast bieden ze ook passieve koeling. De gebruikte fotovoltaïsche cellen zijn voorzien van een dubbelzijdige captatie voor nòg meer rendement. Het verbruik van alle technische toestellen wordt centraal gemonitord. Deze informatie wordt automatische verwerkt en gebruikt om het gebouw zo energiezuinig mogelijk te besturen. 

Elke verdieping heeft een open plan. Zelfs de omvorming van kantoorgebouw naar woningen is perfect mogelijk, gezien alle nodige technieken reeds volledig in de ruwbouw werden ingewerkt.

 

Over de Belgian Building Awards

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit 9 architecten, journalisten en publicisten: Rita Agneessens (Linklab), Laure Bertrand (LRarchitectes), Eric Cloes (Ik ga Bouwen), Marc Dubois (architectuurrecensent), Lionel Lhoir (Focus Archi), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Marnik Dehaen (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

De Belgian Building Awards zijn een initiatief van Batibouw dat voor de uitwerking een beroep doet op Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Verder wordt ook nauw samengewerkt met de Orde van Architecten en Ik Ga Bouwen & Renoveren, (Sanoma).