Doorzoek volledige site
01 maart 2019 | LIESBETH VERHULST

Women in Architecture awards 2019 voor Sheila O’Donnell en Xu Tiantian

Central European University, O’Donnell + Tuomey Illustratie | Tama´s Bujnovszky
Central European University, O’Donnell + Tuomey Illustratie | Tama´s Bujnovszky
Tofu Factory, DnA Illustratie | Wang Ziling

Sheila O’Donnell is uitgeroepen tot Architect of the Year door de Women in Architectura awards 2019, een initiatief van The Architectural Review en Architects’ Journal. Xu Tiantian is de winnares van de Moira Gemmill Prize for Emerging Architecture. Deze prijs is voor vrouwelijke ontwerpers jonger dan 45 jaar die excelleren in ontwerp en een beloftevolle toekomst tegemoetgaan. De Architect of the Year award zet één recent afgewerkt project in de bloemetjes.

Architecte van het Jaar

Sheila O’Donnell won deze award voor de Centraal-Europese Universiteit in Boedapest, Hongarije van O’Donnell + Tuomey. Het ontwerpt voegt een nieuw gebouw, inclusief auditorium, cafés, kantoren, klaslokalen en een bibliotheek, toe aan een bestaande structuur, die is getransformeerd door middel van gedurfde interventies zoals een dramatisch glazen dak en sculpturele trappenpartijen in rood staal. De gebouwen hanteren de architectuur van de stad met zijn pleinen en ritmische stenen façades, in dialoog met de omringende gebouwen. De universiteit wordt mogelijks gesloten door president Viktor Orban.
 

Moira Gemmill Prize for Emerging Architecture

Xu Tiantian, stichter van DnA (Design and Architecture), is gevestigd in Peking. Haar werk focust op het idee van 'architecturale acupunctuur' in de landelijke Chinese provincie van Songyang. Tot haar projecten behoren onder andere een brug die lokale gemeenschappen verbindt, een suikerfabriek, het Hakka Identure Museum, een tofufabriek en de Wang Jing Memorial Hall.

Bij de Women in Architecture awards horen ook de Jane Drew Prize 2019, voor vrouwerlijke ontwerpers die door hun werk en excellentie bijdragen tot de reputatie van vrouwen in de architectuur, en de Ada Louise Huxtable Prize 2019, die individuen bekroond werkzaam in de bredere architecturale industrie die een significante bijdrage hebben geleverd aan de architectuur en de gebouwde omgeving. De eerste prijs ging naar Liz Diller, Amerikaanse architecte en mede-oprichter van Diller Scofidio + Renfro. De tweede prijs was voor de Frans-Zwitserse fotografe Hélène Binet.