Doorzoek volledige site
04 maart 2019

BBA Rookie of the Year: nominatie voor Overal Architectuur

Inbreiding woning, Muizen Illustratie | ©Overal Architectuur
Inbreiding woning, Muizen Illustratie | ©Overal Architectuur
Wedstrijd Floreal, geselecteerd voor wedstrijdontwerp door SWAL, Boortmeerbeek Illustratie | ©Overal Architectuur
Wedstrijd Floreal, geselecteerd voor wedstrijdontwerp door SWAL, Boortmeerbeek Illustratie | ©Overal Architectuur
Nieuwbouwwoning geïnspireerd op langgevelhoeve, Putte Illustratie | ©Overal Architectuur
Nieuwbouwwoning geïnspireerd op langgevelhoeve, Putte Illustratie | ©Overal Architectuur

Overal Architectuur behaalde een nominatie voor de Belgian Building Award in de categorie Rookie of the Year. Overal Architectuur is een Mechels bureau met projecten in regio Antwerpen en Gent. Het bureau werkt intens samen met andere ontwerpers, experten en kunstenaars. Dat netwerk van mensen en de kringloop van kennis en creativiteit is voor Overal de stuwende kracht achter de projecten. Overal is inspiratie. Overal is architectuur.

Het team ontwerpt met respect voor de genius loci en is tegelijkertijd op zoek naar vernieuwing. Het bureau stelt standaardoplossingen in vraag. Er is een niet aflatend streven naar steeds meer relevante architectuur op sociaal, cultureel en ecologisch vlak. 

Overal gelooft in tijdloosheid en het hedendaagse, net door traditie. Ze gelooft in internationale allure, net door lokale verankering. In onze gestandaardiseerde maatschappij is geen aandacht meer voor ambacht en detail. Het team wil afrekenen met die verschraling. Dat is de stap van loutere constructie naar bouwkunst.

 

Wedstrijd Floreal, Boortmeerbeek

Overal Architectuur opteert om een bos te maken met woningen, in plaats van een verkaveling met bomen. De woningclusters planten ze zo in dat er maximale buitenruimte behouden blijft om te bebossen. Ze zullen circulair bouwen en zijn ervan overtuigd dat dat de tijdloze oplossing is, in die zin dat het bos er is voor de eeuwigheid, maar de woningen niet. 

Bouwen doen ze met materialen die zo lang en hoogwaardig mogelijk in de cirkel kunnen blijven. Door te ‘klikken en bouten’ en zo weinig mogelijk te verlijmen, stellen ze een volwaardig hergebruik als doel. 

De opdracht is om 32 tiny houses te bouwen op een camping waar mensen permanent wonen. Het masterplan wordt samen met Omgeving ontworpen. De woningen zijn gegroepeerd per 12 en de bouw van hoekpaviljoenen stimuleert de collectiviteit en de deeleconomie. Die laatste zijn deels overdekt als gemeenschappelijke berg- en stookruimte, en deels ommuurd als buitenruimte.

 

Inbreiding woning, Muizen 

Een bestaande woning in de dorpskern van Muizen wordt uitgebreid in samenwerking met M. Van De Velde. In plaats van de voor de hand liggende oplossing van een achteruitbouw, ontwerpt Overal Architectuur een invulwoning op het restperceel naast de bestaande woning. 

Vanuit stedenbouwkundig oogpunt sluit de invulwoning de rij. Het ritme van de bestaande gevel blijft bewaard, wordt hernomen en geïnterpreteerd in de nieuwe vliesgevel. Het kleurenpallet zorgt ervoor dat de woning als één geheel gelezen kan worden.

Achter de gordijngevel aan de straatzijde, die tevens zuidgeoriënteerd is, ontstaat een multifunctionele tussenruimte. Dit vertrek doet denken aan het atrium van het Romeins woonhuis waaraan verschillende ruimtes grenzen. Het hoge plafond van deze ruimte zorgt ervoor dat de zon tot diep in de woning dringt.

 

Nieuwbouwwoning geïnspireerd op langgevelhoeve, Putte 

Een langgevelhoeve in slechte staat wordt afgebroken en vervangen door een energiezuinige woning. De ontwerpers nemen de architecturale kwaliteiten en elementen over van dit type hoeve. Dat zijn onder andere het landelijk karakter, de planorganisatie in L-vorm, de typologie van het zadeldak en het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen. 

Voor die materialen zoeken ze aansluiting bij de dichtbijgelegen Latoene-hoeve. Daarnaast  kiezen ze voor een leiendak en een lokale recuperatiebaksteen voor de gevel. Het ontwerp is een hedendaagse interpretatie van een archetypische langgevelhoeve en een voorbeeld van hoe Overal Architectuur omgaat met de geschiedenis. 

De langste tuingevel is naar het zuiden gericht, zoals dat vroeger ook bij die hoeves het geval was om zo veel mogelijk warmte en licht binnen te halen. De straatgevel vertrapt, net zoals bij de bestaande hoeve. Het gebouw krijgt drie verspringende daken als een knipoog naar de Vlaamse verbouwzucht.

 

Over de Belgian Building Awards

De jury van de Belgian Building Awards bestond uit 9 architecten, journalisten en publicisten: Rita Agneessens (Linklab), Laure Bertrand (LRarchitectes), Eric Cloes (Ik ga Bouwen), Marc Dubois (architectuurrecensent), Lionel Lhoir (Focus Archi), Rik Neven (architectura.be), Philippe Selke (architectura.be), Arnaud Tandt (NAV en Febelcem) en Marnik Dehaen (waarnemend jurylid namens de Orde van Architecten).

De Belgian Building Awards zijn een initiatief van Batibouw dat voor de uitwerking een beroep doet op Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Verder wordt ook nauw samengewerkt met de Orde van Architecten en Ik Ga Bouwen & Renoveren, (Sanoma). 

 

GERELATEERDE DOSSIERS