Doorzoek volledige site
08 maart 2019

Dienstencentrum Den Breughel: multifunctionele renovatie

Illustratie | ©Loeckx
Illustratie | ©Loeckx
Illustratie | ©Grontmij
Illustratie | ©Loeckx
Illustratie | ©Loeckx

Initieel was het Dienstencentrum in Haacht een kasteeltje waar doorheen de tijd veel was tegenaan gebouwd. Na uitzuivering bleek dat dit kasteel van opmerkelijke waarde om te renoveren. Vroeger deed het dienst als hotel en later als gemeentehuis. De opdracht voor LAVA architecten was om er een echt dienstencentrum van te maken: een gemeentehuis en een cultureel centrum. 

Een historische studie toont aan dat het kasteel vroeger deel uitmaakte van een binnenkoer. De bedoeling is om deze binnenkoer opnieuw aan te bieden en het kasteel tot een volwaardige hoeksteen van het gebouwencomplex te maken. De binnenkoer wordt overdekt als een groot atrium waarrond alle functies gelegen zijn. 

 

Heldere verdeling in snede en in plan

Elk bouwdeel wordt ontsloten vanuit die binnenkoer. Daarnaast heeft elke vleugel ook een eigen toegang. In de hedendaagse variant komt de gebruiker toe op een overdekte binnenkoer, langs waar hij elk bouwdeel kan betreden. Deze route is de preferentiële, maar toch kunnen de drie bouwdelen apart ontsloten worden, zodat de verschillende functies ook los van elkaar bruikbaar zijn. 

De binnenkoer bevat het centraal onthaal en wordt begrensd door de verschillende balies. Voor een vlotte werking is een grote leesbaarheid nodig zodat de bezoeker snel zijn weg vindt in het complex. Daarom is er gezocht naar een heldere verdeling, zowel in snede als in plan.

 

Afsluitbaarheid garandeert privacy

De uitdaging zit in het bedenken van de afsluitbaarheid. Alle administratieve functies die er gelegen zijn moeten kunnen afgesloten worden op het moment dat het atrium gebruikt wordt voor andere functies, zoals het een foyer betaamd.

De oplossing die hiervoor bedacht wordt, is geïnspireerd op het kasteel door het gebruik van houten luiken die gesloten kunnen worden. Dezee zijn aan de binnenkant akoestisch afgewerkt om privacy te garanderen bij individuele gesprekken aan de verschillende balies.

Ook gebaseerd op het kasteel is de gevelgeleding van de nieuwbouw: het gebouw is vormgegeven op een grid van 1,80 meter. Dat vormt de basis om kolommen op die asmaat rondom het hele gebouw te zetten. Daarnaast worden ook de plint, de lisenen en de kroonlijst gebruikt in een hedendaagse variant om het gebouw vorm te geven. 

 

Transparantie als bijzonderheid

Er is bovendien een grote theaterzaal met uitschuifbare tribune. Die tribune kan volledig verschoven worden door de zaal. Hierdoor wordt vanop de tribune doorheen de glazen wanden een mooi uitzicht aangeboden op het park. De volledige transparantie is een bijzonderheid van het Dienstencentrum. 

 

Parkaanleg bouwt verder op historisch park

Op het atrium geven vier wegen uit, vier armen die vanuit het atrium vertrekken. Ze spreiden zich uit in dezelfde materialisatie. Zo sluiten ze aan op de verschillende wegen in de buurt, op het park en op de parking die mee ingebed wordt.

Het park was voor de helft verhard geraakt, dus vond er een onthardingsproject plaats. Zo wordt het park terug volledig rond de gebouwen heraangelegd en bouwt het verder op het historische park met enkele merkwaardige bomen, rododendronmassieven, een vijverpartij en padenstructuur. 

 

Duurzaam koelen en verwarmen 

Wat duurzaamheid betreft werd er gebruikgemaakt van een BEO-veld (boorgat-energie-opslag). Warmte wordt uit de bodem gehaald om via een warmtepomp het gebouw te verwarmen. In de zomer kan er door hetzelfde systeem beperkt gekoeld worden, hetgeen een duurzame vervanging voor airconditioning is. 

GERELATEERDE DOSSIERS