Doorzoek volledige site
12 maart 2019

Woonproject Stadsterras wordt sluitstuk van gebied Oude-God in Mortsel

Illustratie | © Democo

Het gebied Oude-God in Mortsel ondergaat met het woonproject Stadsterras zijn finale transformatie. DMI Vastgoed en bouwbedrijf Democo zetten samen met architecten  META architectuurbureau en MikeViktorViktor Architects hun schouders onder het project, waarvoor midden 2019 de spade de grond in gaat. Het gebouw van de Sint-Lutgardisschool wordt daarbij volledig behouden. Hier komen vooral woningen. In afwachting van die nieuwe bestemming, kunnen bewoners en handelaars uit de buurt het oude schoolgebouw gebruiken voor tijdelijke activiteiten. In 2025 is het project klaar. 

Op een steenworp van het commerciële centrum van Mortsel, in een stedelijke omgeving en toch omringd door groen: dat wordt het nieuwe Stadsterras. Er zal ruimte zijn voor verschillende functies. Zo komen er 131 wooneenheden, zowel één-, twee-, drie- en vierslaapkamerappartementen als enkele huizen met tuin en 17 sociale woningen.

Daarnaast wordt er ruimte gerealiseerd voor bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, een dokterspraktijk, horeca of een bankkantoor. De invulling staat nog niet vast. Wat wel zeker is, is dat er een buurtsupermarkt komt. Het Centrum voor Volwassenonderwijs LBC-NVK, dat nu nog enkele klassen van de Sint-Lutgardisschool gebruikt, krijgt een nieuw gebouw aan de Mechelsesteenweg met 25 lokalen. 

 

Aandacht voor mobiliteit

Met 600 fietsenstallingen en nieuwe, veiligere verbindingen voor voetgangers en fietsers, willen ze bewoners, studenten, leraren, ouders, leerlingen en bezoekers motiveren om zoveel mogelijk de fiets te gebruiken of te voet te gaan. Daarnaast komt er een ondergrondse parking met 250 plaatsen én vijf kiss-and-ride-plaatsen. “Op deze manier willen we ouders van de Parkschool overtuigen om hun kinderen aan deze ‘ondergrondse schoolpoort’ af te zetten, zodat dubbel- en driedubbel parkeren verleden tijd wordt”, zegt Philip Demot, Gedelegeerd Bestuurder van Democo. 

 

Park Oude-God wordt uitgebreid

“Door de parkings aan de Edegemsestraat en aan de Mechelsesteenweg ondergronds te brengen, kunnen we bovengronds meer publieke ruimte creëren,” zegt Philip Demot, Gedelegeerd Bestuurder van Democo. “En zo is er meer plaats voor groen.” Het Park Oude-God wordt in dit project met ongeveer 1 ha uitgebreid.

 

Nieuw leven voor de Sint-Lutgardisschool

Het Sint-Lutgardisgebouw blijft integraal bewaard in het ontwerp van DMI Vastgoed en Democo. “Zowel het hoofdgebouw aan de Mechelsesteenweg als de twee vleugels die de speelplaats flankeren, worden herbestemd tot karaktervolle appartementen en publieke ruimtes,” aldus Pieter Vanhout, Directeur Projectontwikkeling bij DMI Vastgoed. De invulling van die publieke ruimtes moet nog bepaald worden, al zijn er ideeën genoeg: een kleine bibliotheek, een co-workspace of een koffiebar. “De publieke ruimtes geven omwonenden de kans om dit iconische schoolgebouw terug tot leven te wekken,” vult burgemeester Erik Broeckx verder aan.

 

Kunstzinnige muur van Dirk Braeckman

Een kale muur aan de rand van het projectgebied wordt onder handen genomen door fotograaf-kunstenaar Dirk Braeckman. “Aangezien Mortsel een rijke en unieke geschiedenis heeft in de fotografiewereld, nodigden we een van de meest vooraanstaande Belgische fotografen uit om het projectteam te vervoegen,” aldus Pieter Vanhout. 

 

Open oproep tijdelijke invulling

In 2022 wordt de Sint-Lutgardisschool gerenoveerd. Tot die tijd kunnen geïnteresseerde omwonenden, handelaars of anderen de lege lokalen van de Sint-Lutgardisschool tijdelijk invullen. “Bijvoorbeeld met een kunsttentoonstelling, een fotoshoot of een pop-upbar. Ideeën zijn welkom op info@stadsterrasmortsel.be” vertelt burgemeester Erik Broeckx.