Doorzoek volledige site
12 maart 2019 | FILIP VAN DER ELST

Gebrand hout zorgt voor doorleefde uitstraling en hoge stabiliteit

Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier

Carpentier biedt diverse afwerkingsmogelijkheden om buitenhout op een duurzame manier esthetisch te verfraaien en te beschermen tegen weersinvloeden. Eén van de mogelijkheid is gebrand hout, waarvoor Carpentier gebruik maakt van een eeuwenoude Japanse techniek. Resultaat: het hout wordt duurzamer en geniet van een esthetische en stijlvolle uitstraling dankzij de mooie koollaag.

Om het hout te branden maakt Carpentier gebruik van Shou Sugi Ban, een van oorsprong Japanse techniek om hout te verduurzamen. Van oudsher werd in Japan het hout van de cipres ‘aangebrand’ om bestand te zijn tegen brandoverslag, insecten en schimmels. Deze eeuwenoude techniek wordt in Japan nog steeds toegepast, en dit zowel in traditionele als moderne gebouwen. Toen de bekende Japanse architect, Terunobu Fujimori, aan het eind van de vorige eeuw gebrand hout ging gebruiken in zijn ontwerpen bereikte deze techniek ook onze contreien.

 

Van licht getoast tot intens gebrand

Het hout wordt aan de oppervlakte ‘verbrand’ (gebrand) om een verkoolde laag te creëren die weerstand biedt tegen weersinvloeden. Carpentier past deze techniek vooral toe op thermisch essen , waardoor het een fantastische doorleefde uitstraling krijgt en stabiliteit wordt gegarandeerd. Hout branden is ook mogelijk bij andere duurzame houtsoorten, waaronder eiken, douglas en thermisch naaldhout. Deze kunnen allen op aanvraag in het atelier van Carpentier gebrand worden. Carpentier garandeert een snelle levertermijn .

 

Duurzaamheid

Door de gecontroleerde oppervlakteverbranding verhoogt de duurzaamheid van het hout en ontstaat er een mooie koollaag die bijzonder esthetisch en stijlvol oogt. Een andere belangrijke eigenschap van gebrand hout is de brandwerendheid. Hout dat al gebrand heeft, vat immers minder snel vlam. Verder is gebrand hout ook zeer resistent tegen uv-straling. De ontstane koollaag blijft mooi zwart en krijgt na verloop van tijd een mooie patina.

Elke houtsoort heeft zijn eigen uitstraling en specifieke textuur die door het branden goed naar voren komt. Daarom is de koollaag in elke plank uniek. Een fixerende finish zorgt ervoor dat de koollaag niet meer afgeeft en maakt het gebrand hout onderhoudsarm.

 

Bijzondere uitstraling

Het gebrand hout van Carpentier leent zich buitenshuis perfect voor duurzame gevelbekleding en voor de bekleding van onze houten poorten en afsluitingen in kant-en-klare kit. Ook voor interieurtoepassingen, zoals wandbekleding, is het gebrand hout uitermate geschikt.

Nieuwsgierig? Op de vernieuwde website van Carpentier vindt u enkele mooie voorbeelden van projecten met gebrand hout.

GERELATEERDE DOSSIERS