Doorzoek volledige site
03 januari 2012 | TIM JANSSENS

Jaaroverzicht 2011: Uitreiking van de Europese Holcim Awards

Een van de hoogtepunten van het voorbije jaar was ongetwijfeld de uitreiking van de prestigieuze Holcim Awards. De derde editie van deze driejaarlijkse wereldwijde architectuurcompetitie, een initiatief van de onafhankelijke Holcim Foundation om duurzaam bouwen en leven op een originele manier te promoten, vond plaats in Milaan. Architectura maakte alles vanop de eerste rij mee en zag onder andere dat het Belgische Oostcampus-project van de Madrileen Carlos Arroyo bekroond werd met de Zilveren Holcim Award.

Een van de hoogtepunten van het voorbije jaar was ongetwijfeld de uitreiking van de prestigieuze Holcim Awards. De derde editie van deze driejaarlijkse wereldwijde architectuurcompetitie, een initiatief van de onafhankelijke Holcim Foundation om duurzaam bouwen en leven op een originele manier te promoten, vond plaats in Milaan. Architectura maakte alles vanop de eerste rij mee en zag onder andere dat het Belgische Oostcampus-project van de Madrileen Carlos Arroyo bekroond werd met de Zilveren Holcim Award.


Holcim Awards

De driejaarlijkse Holcim Award-competitie werd voor het eerst georganiseerd in 2005 en was dit jaar dus aan z’n derde editie toe. Wereldwijd worden innovatieve projecten en toekomstgerichte architecturale concepten geëvalueerd en beoordeeld. Eerst doet men dit op continentaal niveau, waarna een onafhankelijke internationale jury de onderscheidingen op wereldniveau mag uitdelen. De evaluatie gebeurt aan de hand van vijf basisconcepten: Progress (innovatie en toepasbaarheid), People (esthetische waarden en social responsibility), Planet (ecologische kwaliteiten en efficiënt gebruik van grondstoffen), Prosperity (economische haalbaarheid) en Proficiency (contextuele en esthetische impact). Behalve de eigenlijke Holcim Awards (de hoofdprijzen als het ware) worden er ook Acknowledgement Prizes (eervolle vermeldingen) en “Next Generation” Prizes voor studenten uitgereikt.
De Holcim Awards zijn maar één van de vele initiatieven van de Holcim Foundation, een onafhankelijk platform dat zowel de professionals als het grote publiek meer bewust wil maken van het belang van duurzaam bouwen. Zo organiseert ze ook internationale congressen over duurzaam bouwen en verleent ze subsidies voor onderzoek naar duurzaamheid. De Holcim Foundation promoot een ‘mindset’, een filosofie die duurzaamheid en aandacht voor ecologie centraal plaatst en beschouwt als een meerwaarde in plaats van een beperking. Het artikel over de Holcim Foundation en haar streven kan u hier lezen. 
 


De winnaars

In 2011 werden de regionale Holcim Awards (Europa, Afrika en het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Azië en de Stille Zuidzee) uitgereikt. Hiermee is het verhaal van de derde Holcim Awards echter nog niet afgelopen. Dit jaar zal men immers ook nog de Global Holcim Awards uitreiken, een kers op de taart waarvoor enkel de vijftien regionale winnaars in aanmerking komen. Ook die zal toekomen aan In afwachting van dit spannende vervolg zetten we de Europese winnaars voor u nog even op een rijtje.


Holcim-Awards

Gold Award Europe: Tim Edler - Urban renewal and swinning-pool precinct (Berlijn, Duitsland)
Silver Award Europe: Carlos Arroyo - City hall and civic center recycled from former factory (Oostkamp, België)
Bronze Award Europe: Philippe Rizzotti - Lifestyle appartments and infrastructure recycled from former freeway viaducts (Scilla, Italië)


Acknowledgement prizes

Marijke Bruinsma en Marjan Van Capelle – High-density cottage garden structure (Appeltern, Nederland)
Matthias Kohler – High-efficiency concrete formwork  technology (Zurich, Zwitserland)
Frank Barkow – Low-cost apartments incorporting smart materials (Hamburg, Duitsland)
Matthias Sauerbruch – Medium rise timber office building in low-to-no carbon emissions district (Helsinki, Finland)


“Next Generation” prizes

Eerste prijs: Povilas Cepaitis – Efficient fabrication system for geometrically complex building elements (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Tweede prijs: Elise de los Reyes Garcia – Materials reuse and regional transformation scheme (Gijón, Spanje)
Derde prijs: Eduardo Mayoral – Bioluminescent devices for zero-electricity lighting (Sevilla, Spanje)De winnaars van de Holcim Europe Awards, met links Tim Edler en Carlos Arroyo en uiterst rechts Philippe Rizzotti.


 


Het Oostcampus-project

Hoewel de Belgische architectenbureaus helaas deze keer niet in de prijzen vielen, speelde ons land toch een belangrijke rol op de derde Europese Holcim Awards. De Zilveren Holcim Award ging immers naar Carlos Arroyo en z’n Oostcampus-project, oftewel het nieuwe bestuurs- en dienstencentrum van de West-Vlaamse gemeente Oostkamp. Arroyo vertrok van een voormalig industrieel gebouw en maakte een uiterst duurzaam, innovatief en speels ontwerp dat momenteel volop gerealiseerd wordt. Met behulp van een verregaande ‘in-situ recycling’-strategie gaf hij veel van de bestaande elementen een nieuwe, functionele invulling. Voorts introduceerde de Spaanse architect ook het thermal onion-concept, waarbij de temperatuur stijgt of daalt naarmate men zich dichter naar de kern van het gebouw beweegt. Door de temperatuur van de buitenste laag niet al te veel te laten verschillen van de buitentemperatuur, gaat er minder energie verloren. In combinatie met de thermische kwaliteiten van de betonnen structuur en enkele vernieuwende energie-efficiëntie technieken zoals de door wind aangedreven led-verlichting, zorgt de thermal onion ervoor dat er erg weinig kunstmatig opgewekte energie nodig is om in de behoeften van het personeel en de bezoekers te voorzien. 

Het uitgebreidere artikel over het Oostcampus-project vindt u hierArchitect Carlos Arroyo over het bekroonde Oostcampus-project.