Doorzoek volledige site
04 januari 2012 | TIM JANSSENS

Jaaroverzicht 2011: Verdere opmars van passiefbouw

Waar 2010 als het jaar van de definitieve doorbraak van passiefbouw kan worden beschouwd, was 2011 het jaar van de verdere opmars van dit energie-efficiënte bouwprocedé. Vooral passieve woningen worden steeds populairder, zeker nu meer en meer bouwers beseffen dat je ondanks de verregaande energie-efficiënte ingrepen niet hoeft in te boeten aan leefcomfort. Ook passiefrenovaties komen stilaan in beeld.

Waar 2010 als het jaar van de definitieve doorbraak van passiefbouw kan worden beschouwd, was 2011 het jaar van de verdere opmars van dit energie-efficiënte bouwprocedé. Vooral passieve woningen worden steeds populairder, zeker nu meer en meer bouwers beseffen dat je ondanks de verregaande energie-efficiënte ingrepen niet hoeft in te boeten aan leefcomfort. Ook passiefrenovaties komen stilaan in beeld.


Opvallende Passiefprojecten

Het voorbije jaar werden er enkele opvallende passieve gebouwen gerealiseerd. Een voorbeeld hiervan is de ‘groene’ Boerderij Nos Pilifs in Neder-Over-Heembeek, die uitbreidde met een nieuwe beschutte werkplaats die door z’n uitstekende isolatie en de integratie van tal van energiebesparende technieken probleemloos voldoet aan de passiefnorm. 
BURO II & ARCHI+I leverde de allereerste passieve sporthal in België op. Het strakke, compacte volume blinkt uit door z’n gebruiksgemak en z’n energie-efficiëntie, die gewaarborgd wordt door de dikke isolatie, de goede luchtdichtheid en allerlei duurzame technieken zoals intelligente zonwering, nachtventilatie en een condenserende gasboiler.Sporthal De Zande in Beernem van BURO II & ARCHI+I, de allereerste passieve sporthal in België. (Foto: Klaas Verdru)Een derde opvallende realisatie was het massief-passiefhuis in Bottelare, een samenwerking van Recticel Insulation, Wienerberger, studiebureau 3Db en architect Kristof Cauchie. Maximale isolatie, beperking van de warmteverliezen, optimale warmtewinning, ventilatie met warmterecuperatie en duurzame energieopwekking waren daar de voornaamste aandachtspunten.
Tot slot was er de bouw van een passiefwoning op de Baraque Fraiture, waarvan het hele bouwproces én de energieprestaties online opgevolgd konden worden op de website ‘Passief-live.be’. Door de woning op een van de hoogste punten van ons land te realiseren, waar het klimaat iets instabieler is dan in lagere gebieden, wil het bouwteam (a33 en de Saint-Gobain Groep) aantonen dat z’n passiefconcept in elke Belgische context overeind blijft. De bouw van de woning, die begon op 5 oktober, is nog steeds te volgen op de website en het bijhorende Facebook-profiel.De passiefwoning op de Baraque Fraiture, waarvan de bouw ook nu nog live te volgen is.

 


Meer en meer onder de aandacht

Passiefbouw kreeg het voorbije jaar nog meer aandacht dan in 2010. Verscheidene initiatieven, zoals het hierboven vermelde ‘Passief-live.be’ speelden hierbij een grote rol. Het Passiefhuis Platform verstrekte heel wat informatie via z’n website, maar organiseerde het ook al voor de tiende keer de Passivehouse-beurs, waar 120 gespecialiseerde exposanten hun kennis en expertise inzake energiezuinig en passief bouwen deelden met minder ervaren professionele en particuliere bouwers. Voor wie er niet genoeg van kreeg, was er op 7 oktober ook nog een speciaal symposium omtrent passiefbouw: het Passivehouse Symposium. Op dit evenement gaven een dertigtal professionals uit binnen- en buitenland (architecten, aannemers, professoren,…)  interessante, toegespitste lezingen over allerlei hete hangijzers binnen het domein van de passiefbouw.

Passiefbouw krijgt ook meer en meer voet aan grond in de gespecialiseerde media. Zo stelde Architectura een apart dossier en een speciale nieuwsbrief samen rond passiefbouw. Ook op andere gespecialiseerde sites zoals Livios valt te merken dat passiefbouw ‘hip’ is. Een erg interessant tijdschrift is be.passive. Dit magazine verschijnt vier keer per jaar en richt zich via boeiende en toegankelijke artikels tot een erg breed publiek van geïnteresseerden. “Wat vroeger amper voorkwam in België, is de standaard van morgen. Voorheen bestonden er nog geen magazines die zich erop toelegden om het publiek op een aangename en verstaanbare manier lieten kennismaken met energie-efficiënte of passieve gebouwen. Wij willen dit hiaat opvullen,” luidt het bij be.passive.Schematische weergave van de belangrijkste principes van passiefbouw.Ook in architectuurwedstrijden gaan passiefhuizen steeds vaker met de prijzen lopen. Denk maar aan BLAF Architecten, dat in 2011 voor de tweede maal op rij de energieprijs in de categorie ‘Eengezinswoningen’ in de wacht sleepte, of het passiefschoolontwerp voor de Stedelijke Bouwvakschool in Dilsen-Stokkem van Heedfeld, dat aan de haal ging met de persprijs op de 2020challenge en een eervolle vermelding kreeg van de vakjury. Het mag dus duidelijk zijn dat passiefbouw stilaan ingeburgerd raakt en dat meer en meer professionals te vinden zijn voor het procedé. Toch is er nog een lange weg te gaan en zullen er nog veel meer symposia en referentieprojecten nodig zijn om de moeilijke overstap naar passief definitief te kunnen maken.Het gelauwerde passiefhuis van BLAF Architecten in Lokeren.