Doorzoek volledige site
11 januari 2012 | NJ

Jaaroverzicht 2011: Musea in de schijnwerpers

Hoewel het Antwerpse 'Museum Aan de Stroom' op een half jaar tijd al bijna 600.000 bezoekers wist te strikken, zijn er zowel in binnen- als buitenland nog andere musea die onze aandacht verdienen. Zo kaapte 'Museum M' in Leuven afgelopen jaar de ‘Prijs Bouwmeester 2011 categorie cultuur' weg. Maar ook 'Het Gallo-Romeins Museum' sleepte een award in de wacht. Daarnaast konden we in 2011 ook al een blik werpen op enkele veelbelovende musea die in de pijplijn zitten.

Hoewel het Antwerpse 'Museum Aan de Stroom' op een half jaar tijd al bijna 600.000 bezoekers wist te strikken, zijn er zowel in binnen- als buitenland nog andere musea die onze aandacht verdienen. Zo kaapte 'Museum M' in Leuven afgelopen jaar de ‘Prijs Bouwmeester 2011 categorie cultuur' weg. Maar ook 'Het Gallo-Romeins Museum' sleepte een award in de wacht. Daarnaast konden we in 2011 ook al een blik werpen op enkele veelbelovende musea die in de pijplijn zitten.

1. ‘Museum M’ (Stéphane Beel Architecten) ging met de ‘Prijs Bouwmeester categorie cultuur’ aan de haal

De ‘Prijs Bouwmeester’ (‘Prijs Bouwheer’) zet sinds 2003 voorbeeldige publieke bouwheren in de bloemetjes. 'Museum M' in Leuven werd in de categorie 'cultuur’ gelauwerd omwille van de aandacht die bij dit project werd besteed aan een juiste opdrachtformulering. De inhoudelijke werking van het museum werd op punt gesteld met externe adviseurs en het ganse traject werd deskundig begeleid door projectregisseur Danny Neyens. Een voorbeeldig traject met een ‘juist’ resultaat dat zich mooi inschrijft in het stedelijk weefsel.
 


2. ‘Het Gallo-Romeins Museum’ (De Gregorio &  Partners) won de 'Eureopean Museum of the Year Award 2011'

'Het Gallo-Romeins Museum' in Tongeren werd in Bremerhaven verkozen tot ‘Europees Museum van het Jaar’. De jury was erg onder de indruk van de architecturale integratie en scenografie in het Gallo-Romeins Museum. Maar liefst 34 musea uit vijftien verschillende Europese landen waren genomineerd voor de prestigieuze titel, waaronder ook het Brusselse 'Magritte Museum' en internationale toppers als het 'Casa das Histórias Paula Rego' van Souto de Moura, het 'Museo Memoria de Andalucía' van Alberto Campo Baeza en het 'Victoria & Albert Museum' in Londen.
 


3. De glazen koepel van Ney & Partners kan bewonderd worden in het gerenoveerde 'Scheepvaartmuseum' (DOK Architecten)

Op 1 oktober opende 'Het Scheepvaartmuseum' in Amsterdam opnieuw zijn deuren. Het museum werd heringericht en gerenoveerd door DOK Architecten. De Brusselse ingenieur Laurent Ney kwam met zijn team als winnaar van de internationale wedstrijd voor de overkapping van de binnenplaats uit de bus. Het uitgangspunt van Ney in het ontwerp van de glazen koepel was de wereld van de scheepvaart. Hij werkte een structuur uit waarvan de geometrie gebaseerd is op een herhaling van een reeks rozetten met 16 loxodromen.
Foto: Martin Waalboer

 


4. MVRDV mag ‘Comic and Animation Museum’ in Hangzhou bouwen

Het Nederlandse bureau MVRDV won de ontwerpwedstrijd voor het Comic and Animation Museum in Hangzhou (China) . De opvallende vorm verwijst naar een tekstballon. Op deze witte gevelbekleding kan men stukken tekst projecten. Zo zullen de acht gigantische ballonvormige volumes uitgroeien tot echte driedimensionale tekstballonnen. De werken vangen in 2012 aan.
 


5. Het MAS (Neutelings Riedijk Architects) opende zijn deuren

Op 17 mei werd het MAS voor het publiek geopend. Het museum dat zich bevindt in het historische havengebied in de buurt van het stadscentrum van Antwerpen, werd gebouwd op de overblijfselen van het oude Hanzehuis en verwijst met z’n kubusvormige ontwerp naar de opgeknapte oude pakhuizen aan het Bonapartedok. Het geheel werd opgevat als een schatkist waarbinnen het collectieve geheugen van de stad wordt tentoongesteld. Om deze symboliek extra in de verf te zetten, werden op de muren van het museum ongeveer drieduizend aluminium handjes bevestigd, verwijzend naar de alombekende legende van Brabo en de kwaadaardige reus.
 


6. Neues Museum Berlin (David Chipperfield) sleepte de ‘Mies van der Rohe Award 2011’ in de wacht

In het Mies van de Rohe-paviljoen in Barcelona werd de hoofdprijs van de ‘EU-prijs voor hedendaagse architectuur’ - de ‘Mies van der Rohe Award 2011’ – uitgereikt aan David Chipperfield Architects voor hun ontwerp van het Neues Museum op het museumeiland in Berlijn. De samenwerking tussen David Chipperfield en Jullian Harrap voor het museum werd door de juryleden unaniem geprezen voor de geslaagde symbiose van oud en nieuw.
Foto: Sean Gallup / Getty Images


 


7. Studio Architektoniczne Kwadrat won ontwerpwedstrijd ‘Museum van de Tweede Wereldoorlog’ in Gdansk 

De jury van de wedstrijd ‘Museum van de Tweede Wereldoorlog’ koos Studio Architektoniczne Kwadrat als winnaar met hun ontwerp voor het nieuwe museum in Gdansk, de stad waar WO II uitbrak. De jury was van mening dat het winnende ontwerp alle potentieel heeft een belangrijke trekpleister in Gdansk te worden. Door het gebruik van minimalistische architectonische middelen bekomt men een subtiele mix van een modern idee in een historische achtergrond. De kleur en textuur van het ontwerp versmelten met de kleuren van Gdansk, waardoor het museum binnen een eeuw nog steeds een verankerd element in Gdansk zal kunnen zijn.
 

8. Mechelen startte met de bouw van het spectaculair ondergronds ‘Vlietenmuseum’ (awg architecten)

In 2011 startte Mechelen met de bouw van een nieuw museum. In een oud gewelf onder de IJzerenleen, het plein dat zich uitstrekt van de Steenweg tot aan de Grootbrug, zal een museum worden ondergebracht dat de gelaagdheid van de oude stad zichtbaar maakt. Dit project werd ontworpen door awg architecten i.s.m. OKRA Landschapsarchitecten. De einddatum van de werken werd vastgeprikt op 1 mei 2012.