Doorzoek volledige site
20 maart 2019

Hout, hernieuwbaar bouwmateriaal bij uitstek

Illustratie | ©PEFC Belgium
Eerste prijs Mathy by Bols Illustratie | ©PEFC Belgium
Tweede prijs Mathy by Bols Illustratie | ©PEFC Belgium

PEFC Belgium, de vereniging die duurzaam bosbeheer en het gebruik van gelabelde houtproducten promoot, zal aanwezig zijn op de beurs Bois & Habitat. Ze zullen er het publiek informeren over het PEFC-label, dat garant staat voor een duurzaam bosbeheer. 

Of het nu gaat om een vloer, een deur, ramen, meubels of een geraamte, de consument moet vaak kiezen tussen verschillende materialen zoals staal, aluminium, kunststof, beton of hout wanneer hij een huis gaat bouwen of inrichten. 

 

Voordelen van hout

Wegens zijn thermische, isolerende en milieuvriendelijke eigenschappen is hout aan een opmars bezig als vernieuwend materiaal op de bouw- en renovatiemarkt. Het is hét ecologische en hernieuwbare materiaal bij uitstek, op voorwaarde dat het uit duurzaam beheerde bossen komt, waarvoor het PEFC-label garant staat. 

In tegenstelling tot gelijksoortige materialen heeft hout een veel gunstigere koolstofbalans in de strijd tegen de klimaatverandering. Hout is afkomstig van een bron die van nature hernieuwbaar is: bossen. Zodoende draagt het bij tot de opname (als boom) en vervolgens tot de opslag (als timmerhout) van CO2. Door het gebruik van 1 m3 timmerhout kan op die manier bijna 1 ton CO2 uit de atmosfeer worden gehaald. 

Hout is ook minder vervuilend en minder energieverslindend dan soortgelijke materialen. De productie van hout vergt bijvoorbeeld 4 keer minder energie dan beton, 60 keer minder dan staal en 130 keer minder dan aluminium. 

 

Impact van het transport

Een belangrijk element waarmee men rekening moet houden – voor zover mogelijk uiteraard – is de impact van het transport. Een vrachtwagen stoot gemiddeld 1 ton CO2/1000 gereden km uit. Ook al zou het uit duurzaam beheerde bossen komen, hout dat duizenden kilometer heeft afgelegd, zou een veel minder interessante ecologische voetafdruk hebben. 

Het wereldwijde PEFC-label voor boscertificatie wordt toegekend aan een brede waaier van lokale houtsoorten. In België worden 46 % van de bossen duurzaam beheerd en PEFC heeft er een aandeel van 92 % in de gecertificeerde oppervlakten. Als we de geografische zone uitbreiden tot onze buurlanden Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg is bijna 60 % van de bosoppervlakte gecertificeerd en heeft PEFC daarin een aandeel van bijna 91%. 

 

PEFC Belgium aanwezig op Bois & Habitat 2019 

Bois & Habitat – gewijd aan bouwen en inrichten met hout – vindt van 22 tot 25 maart plaats in Namur Expo. Op deze beurs, waar alle deskundigen uit de sector verzameld zijn, krijg je vast een antwoord op je vragen als je een huis gaat bouwen of inrichten met hout. 

PEFC Belgium zal er op stand nr. 2021 het publiek informeren over het PEFC-label, dat garant staat voor een duurzaam bosbeheer. Ze zullen ook informatie verschaffen over het gebruik van duurzaam hout bij de bouw en inrichting van een woning.

Met de hulp van PEFC Belgium zal je de PEFC-gecertificeerde leverancier kunnen vinden die aan uw behoeften voldoet, en de verschillende bestaande houtsoorten met het PEFC-label kunnen ontdekken. Er zal je ook worden uitgelegd welke garanties PEFC biedt op het vlak van duurzaam bosbeheer, of hoe je de zekerheid hebt dat het geleverde hout inderdaad PEFC-gecertificeerd is.

Onder de exposanten bevinden zich ook 9 PEFC-gecertificeerde ondernemingen: Cras woodshops, Ecobati, Hout Van Steenberge, Kewlox, Menuiserie Riche, Mobic, Soprema, Sibomaten Stabilame. Al deze ondernemingen bieden producten van hout met het PEFC-label aan. Je hebt dus de garantie dat het hout waarvan deze producten gemaakt worden, uit duurzaam beheerde bossen komt. Je kan deze ondernemingen op de beurs gemakkelijk herkennen dankzij de borden “Wij zijn PEFC gecertificeerd” op hun stand. 

 

Een grote wedstrijd voor de bezoekers

Ten slotte organiseert PEFC Belgium voor de bezoekers van de beurs naar jaarlijkse gewoonte een grote wedstrijd, waarmee prachtige prijzen te winnen zijn. Dit jaar is de PEFC-gecertificeerde onderneming Mathy by Bolspartner van de wedstrijd. Iedereen kan deelnemen en zijn kans wagen om zijn kinderkamer in te richten met designmeubelen van PEFC-gecertificeerd hout (waarde van 2.308 € voor de eerste prijs en van 1.573 € voor de tweede prijs).

 

GERELATEERDE DOSSIERS