Doorzoek volledige site
29 maart 2019

The Farmhouse combineert modulaire woningen met verticale moestuinen

Illustratie | Precht
Illustratie | Precht
Illustratie | Precht
Illustratie | Precht
Illustratie | Precht
Illustratie | Precht

De Oostenrijkse architectuurstudio Precht heeft een concept ontwikkeld voor modulair wonen waarbij bewoners hun eigen voedsel kweken in zogenaamde ‘vertical farms’. Architecten Fei en Chris Precht, tevens mede-oprichter van architectuurstudio Penda, heeft The Farmhouse ontwikkeld als een manier om stedelingen terug in contact te brengen met landbouw en hen te helpen om op een duurzame manier te leven.

Volgens Precht leeft de wereldbevolking steeds meer in steden en verliest zo de voeling met hoe voedsel wordt geproduceerd, terwijl het steeds toenemende voedseltransport een schadelijk effect heeft op het milieu.


Cross-laminated timber

Het modulaire systeem van The Farmhouse zou bewoners toelaten om voedsel te kweken in woontorens om te eten of delen met de lokale gemeenschap. Prefab a-vormige woonmodules gemaakt van CLT worden gestapeld om flexibele woonruimtes te creëren. Elke muur van zo’n module is opgebouwd uit drie lagen: een binnenlaag, die het interieur vormt, bevat elektriciteit en leidingen bevatten met de afwerking aan de oppervlakte. Een laag van structuur en isolatie vormt de middelste laag. De buitenste laag bevat alle tuinelementen bevat en de watertoevoer. Verschillende modules zouden voorzien zijn van verschillende types externe systemen zoals hydrocultuur, verbouwen zonder grond, afvalsystemen of zonnepanelen.


Modulair wonen

Families kunnen hun woningen bouwen door zo veel modules te gebruiken als ze wensen, of hogere huizenblokken kunnen gevormd worden door de modules op elkaar te stapelen. Elke duplex beschikt over een open leefruimte en keuken op het gelijkvloers met tentvormige slaapkamers op de bovenverdiepingen. Langs de buitenzijden van de woontorens zijn balkons ingebouwd. De moestuinen kunnen zowel privé als gemeenschappelijk ingericht worden, met v-vormige buffers tussen de appartementen als een manier om de planten van natuurlijk daglicht en ventilatie te voorzien.

De kleinst mogelijke unit is amper 9m2 groot met 2,5 m2 balkon. Hypothetisch kan de woontoren zo hoog zijn als een stad toelaat. Een voedselmarkt kan ingericht worden op het gelijkvloers, met een kelder om voedsel in op te slaan in de winter en composteerunits om afval terug in groeimateriaal te veranderen.

Fei en Chris Precht lieten zich voor hun ontwerp inspireren door hun eigen ervaring. Twee jaar geleden verhuisden de architecten van Peking naar de Oostenrijkse bergen, waar ze hun eigen voedsel kweken.