Doorzoek volledige site
03 april 2019 | WOUTER POLSPOEL

Brussels architectenbureau zet circulair karakter in de kijker met expo en boek

Op de openingsdag van de tentoonstelling wordt het boek 'The act of building' officieel gereleased in België. Illustratie | BC architects & studies

Het Brusselse BC architects & studies organiseert van 26 april tot en met 2 juni in CIVA in Elsene de tentoonstelling ‘The act of building’, waarin het bezoekers kennis laat maken met zijn bijzondere, circulaire manier van werken. Tijdens de opening stellen de architecten ook een gelijknamig boek voor en lanceren ze hun jongste geesteskind, BC materials, officieel.

Bioklimatisch bouwen, liefst met biogebaseerde, streekeigen materialen, dat is de betrachting van BC architects & studies uit Brussel. Naast een uitgesproken voorkeur voor circulair bouwen kenmerkt het relatief jonge bedrijf zich ook door zijn bijzondere filosofie, die voortvloeit uit een totaal andere benadering van het metier van architect. Het bureau vindt dat de rol van de architect niet eindigt aan de tekentafel, maar dat hij ook kan en moet nadenken over het bouwproces, dat bij voorkeur een participatief en op die manier educatief gebeuren moet zijn.


Films en foto's

Om mensen kennis te laten maken met zijn manier van werken, organiseert BC architects & studies van 26 april tot en met 2 juni in CIVA in Elsene de expo ‘The act of building’. Aan de hand van gereedschap, bouwmodellen, films en foto’s wordt er dieper ingegaan op circulair bouwen en de nieuwe invulling die de rol van architect zou moeten krijgen.

De tentoonstelling is eigenlijk een meer uitgewerkte versie van de gelijknamige expo die het Brusselse architectenbureau vorig jaar organiseerde op de Biennale Architettura 2018 in Venetië. Het stelde daar toen ook het boek ‘The act of building’ voor, dat het samen schreef met Pauline Lefebvre, maar BC architects & studies lanceert het boek nu pas in België en stelt het officieel voor op de openingsdag van de tentoonstelling in CIVA. Dezelfde dag wordt ook BC materials gelanceerd. Die derde entiteit naast BC architects en BC studies bestaat wel al een tijdje, maar er volgt dus nog een officiële voorstelling. Onder de naam BC materials vormt het bureau grondverzet van stadswerven om tot circulaire bouwmaterialen voor de eigen projecten van BC architects & studies, maar BC materials verkoopt de dienst ook aan particulieren of projectontwikkelaars die het grondverzet van hun werf willen hergebruiken in het project. BC materials komt dan ter plaatste de circulaire aardebouwmaterialen ontwikkelen en produceren. Geïnteresseerden kunnen dat proces dan komen bijwonen of er zelf actief aan meewerken.

De dag voor de expo van start gaat, opent BC materials ook een eerste productiefaciliteit waar kant-en-klare aardebouwmaterialen zullen worden verkocht, daarover berichtten we eerder al op onze website.

De expo in CIVA (Kluisstraat 55, 1050 Elsene) is elke dag te bezoeken van 10.30 uur tot 18 uur.

GERELATEERDE DOSSIERS