Doorzoek volledige site
03 april 2019

PEFC zet samenwerking met World Architecture Festival verder

Illustratie | © PEFC

Voor de tweede keer sponsort PEFC de Best Use of Certified Timber-prijs van het WAF. Deze award beloont architecten en projectteams voor het gebruik van gecertificeerd hout als voornaamste bouwmateriaal in gebouwen die zich onderscheiden door hun duurzaamheid, innovatie, kwaliteit of esthetisch uitzicht.

Het WAF is een van de meest gerenommeerde architectuurhappenings ter wereld. Het driedaagse festival lokt meer dan 2 000 bezoekers en architecten uit 57 landen. "Vorig jaar hebben wij de prijs voor het eerst gesponsord. Wij waren toen heel tevreden over de kwaliteit en verscheidenheid van de voorgestelde projecten", aldus Fabienne Sinclair, hoofd marketing bij PEFC International. "Wij kijken vol verwachting uit naar de kandidaturen van dit jaar."

In 2018 dienden 40 architecten uit 20 landen hun projecten in. Na een live presentatie van de negen genomineerde projecten koos een jury van drie deskundigen, onder wie architect Mark Thomson, voor het International House van Sydney, ontworpen door Tzannes en ontwikkeld door Lend Lease.

Met zijn zeven verdiepingen is het International House het hoogste commerciële gebouw ter wereld dat volledig in bewerkt hout is opgetrokken. Met zijn gevel van blank glas trekt het alle aandacht en dankzij zijn heel lage koolstofvoetafdruk is het een toonbeeld van duurzaam bouwen. Volgens Mark Thomson toont dit project aan dat hout terrein wint in de commerciële bouwsector.

 

Hoe inschrijven?

Alle projecten die zijn ingeschreven voor een van de 17 categorieën van voltooide gebouwen (Completed Buildings), kunnen meedingen naar de Best Use of Certified Timber Prize. Het volstaat om het vakje voor de zin 'Please consider me for Best Use of Certified Timber Prize' ('Inschrijven voor de Best Use of Certified Timber Prize') aan te vinken onder 'Enter into additional WAF Prizes' ('Inschrijven voor andere prijzen van het WAF').

Let op: om voor de prijs in aanmerking te komen, moet het project producten van gecertificeerd hout gebruiken. Tijdens de inschrijvingsprocedure zal worden gevraagd om aan te geven welk percentage gecertificeerde materialen in het kader van uw project zijn gebruikt. Surf om te beginnen naar de website van het WAF. Het 12e World Architecture Festival vindt van 4 tot 6 december 2019 plaats in Amsterdam. Na een presentatie van de 10 beste projecten op vrijdag 6 december voor de middag maakt de jury ‘s avonds de winnaar bekend tijdens een galadiner.

De uiterste inschrijvingsdatum is 3 mei 2019. Schrijf nu in!

Het World Architecture Festival is een evenement met internationale faam dat uitzonderlijke architectuur wil huldigen, delen en inspireren. Voor meer informatie kunt u terecht op www.worldarchitecturefestival.com

 

Aan de toekomst bouwen met duurzaam hout

Architecten uit de hele wereld maken steeds meer gebruik van massief en bewerkt hout voor de realisatie van in het oog springende en gelauwerde projecten, maar ook voor alledaagse bouwwerken: woningen, scholen, hotels, restaurants, schouwburgen, supermarkten of zwembaden.

Onder de titel Designing the Future with Sustainable Timber heeft een groep spelers zich onder de bescherming van PEFC verenigd om het gebruik in de bouw van hout in het algemeen en van gecertificeerd hout in het bijzonder te stimuleren.

Certificatie is belangrijk. Het bewijst dat het bij de bouw gebruikte hout afkomstig is van duurzame bronnen en dat in concept en bouw een positieve keuze is gemaakt om de toekomst van onze bossen veilig te stellen.

PEFC-gecertificeerd hout en bewerkt hout zijn wereldwijd te koop bij heel uiteenlopende leveranciers. Bouwprojecten behalen het PEFC-certificaat van de controleketen om het bewijs te leveren van hun verantwoorde aankoopbeleid.

GERELATEERDE DOSSIERS