Doorzoek volledige site
04 april 2019

Romulus&Remus recupereert hout van kasteelbrand

Interieurbedrijf Romulus&Remus heeft onlangs 15 ton hout gerecupereerd van de verwoestende kasteelbrand in Alden Biesen in 1971. Het hout met brandschade zal worden gebruikt om authentieke meubelen van te maken. “Vooral uit Nederland is er enorm veel vraag naar deze producten”, zegt medezaakvoerder Niels Fabry.

Na de brand in het waterkasteel van Alden Biesen in 1971, die ontstond na het aansteken van de open haarden, bleef weinig over van het meubilair en de kostbare kunst. Een deel van het houtwerk dat brandschade had opgelopen, werd tientallen jaren bewaard. Schrijnwerkerij Romulus & Remus heeft die 15 ton hout nu teruggevonden en aangekocht.

“Het is hout dat omwille van de stabiliteit in 1971 moest verwijderd worden”, zegt Niels Fabry aan Made in Limburg. “De eiken balken zijn honderden jaren oud en hebben beperkte brandschade. Dat verhindert ons echter niet om de hele partij te gebruiken voor de fabricage van nieuwe meubelobjecten.”

Het is een trend dat exclusief hout ‘met een hoek af’ een nieuw leven krijgt. “De vraag is enorm omwille van het duurzame en authentieke karakter. Zo hebben we onlangs een aantal omgehakte platanen verwerkt tot tafelbladen en een groot aantal paloxen (fruitkisten) herbruikt tot parket, inclusief de stempels van de fruitveilingen.”

GERELATEERDE DOSSIERS