Doorzoek volledige site
10 april 2019 | PHILIPPE SELKE

D’Ieteren vertrouwt ontwerp garage 2.0 toe aan XDGA

Illustratie | XDGA_Mobilis_MatthiasVanRossen
Illustratie | XDGA
Illustratie | XDGA
Illustratie | XDGA
Illustratie | XDGA

Xaveer De Geyter Architects heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het Mobilis-project van D’Ieteren Immo, in samenwerking met de studiebureaus Util, Boydens Engineering en Daidalos Peutz. In de Brusselse kanaalzone, meer bepaald op de hoek van de Boulevard Industriel en Boulevard Paepsem, investeert D’Ieteren Immo in een multifinctioneel complex dat tegemoetkomt aan de noden van de mobiliteit van vandaag en morgen. XDGA werd gekozen na een ontwerpoproep gesteund door de Brusselse bouwmeester.

De garage 2.0 is veel meer dan louter een parkeergarage. De autosector is in volle transitie en verkeert tegelijk in onzekerheid. Gedreven door nieuwe technologieën en de deeleconomie, worden de gangbare concepten van een garage of showroom in vraag gesteld. Ze kunnen zelfs verdwijnen in de toekomst. Daarom ontwierp XDGA een zeer flexibel gebouw dat in plaats van oneindig aanpasbaar, geschikt is voor elke mogelijke  activiteit.

Het gebouw, met een volledige rationale structuur langs de binnenzijde, geeft langs de buitenzijde vorm aan de amorfe grens van het perceel en de stedelijke boulevards, op- en afritten en ronde punten. Een reeks van thematische patio’s voorziet daglicht, ruimtelijke beleving en relaties tussen de verschillende activiteiten. Landschap, stedelijke ambities, logistiek en architectuur creëren een onafscheidelijk geheel.

De start van de bouwwerken is voorzien in 2021.