Doorzoek volledige site
01 februari 2012

Architectura.be bezocht Gevel 2012 in Rotterdam

Architectura.be trok naar Gevel 2012 in Rotterdam om kennis te maken met een aantal gevelnieuwigheden. Opvallend was dat heel wat Belgische bedrijven én architecten van de partij waren. Architectura.be ontmoette ook heel wat van zijn klanten op de beurs, en verzamelde onderstaande video-interviews.
Architectura.be trok naar Gevel 2012 in Rotterdam om kennis te maken met een aantal gevelnieuwigheden. Opvallend was dat heel wat Belgische bedrijven én architecten van de partij waren. Architectura.be ontmoette ook heel wat van zijn klanten op de beurs, en verzamelde onderstaande video-interviews.

Op de Duco-stand toont Lieven Pieters het buitenzonweringsysteem SlimFrlame Default die warmte buitenhoudt maar tegelijk een transparante doorkijk biedt. 
Peter Verheij toont de groenegevel-oplossing van Foamglas.
Peter Moser van VPT Versteeg stelt gevelbekleding met led-verlichting voor. Dit systeem bestaat uit een aluminium geperforeerd paneel met een tot een patroon gerasterde afbeelding, waarachter dan ledverlichting geplaatst wordt.
 Peter Moser over de manier waarop VPT Versteeg cortenstaal bewerkt door middel van perforaties of doordrukking.
Alexander Ketzinger van SVK geeft duiding bij de nieuwe gevelbeplatingen Colormat (door-en-door gekleurde platen) en Ornimat (op maat gemaakt.en zijkanten worden mee bespoten).
Sietse van Echtelt van Techcomlight (importeur Solatube daglichtsystemen Benelux) bespreekt hun nieuw daglichtarmaturen. Deze zijn beschikbaar in allerlei stijlen en het systeem is toepasbaar op zowel hellende en platte daken.
Cees Groot van Steenfabriek Vandersanden toont de speciale gekleurde stenen die Vandersanden o.a. voor het Isala Ziekenhuis ontwikkelde. Doordat de kleuren in de bakstenen ingebakken worden kunnen ze niet meer beschadigd worden.
Kristof Carpentier van Carpentier Hardwood Solutions Carpentier Hardwood Solutions spreekt over het thermisch modificeren (verwarmen tot 200° C) van Europees hardhout (essen en eik). waardoor het hout niet meer door schimmels aangetast wordt.
Klaasjan Lautenbach van de firma Cultilène (Saint-Gobain-Glass) doet voor de camera het nieuwe groene gevelsysteem uit de doeken. Dankzij o.a. het geïntegreerde irrigatiesysteem kan de waterbeheersing centraal aangestuurd worden.
Arie W. Groeneveld van HunterDouglas bespreekt de keramische gevel gecombineerd met een sun control-systeem. Aangesloten op een zonvolgsysteem creëert dit een efficiënte zonwering zonder aan het integrale uitzicht van het gebouw te raken.
Roelof van der Toorn van Metadecor over hun trekstaalgevel voor het Nerderlandse Architectuur Instituut. Door rekening te houden met de verschillen in het zonnepad van juni tot december wordt er voor een maximale lichtdoorlaat en een minimale zondoorlaat gezorgd.
Ron Jacobs van ODS/Jansen geeft uitleg over het nieuw beursconcept van ODS/Jansen, ontworpen door Sculpit. Het concept moest snel en flexibel zijn, en een containerconcept bleek hiervoor het meest geschikt.
Bold and Beautiful Student Facade Design Competition

‘Veel diversiteit. En vooral veel innovaties op het gebied van zonwering. Het waren antwoorden op het vraagstuk: hoe houd je de warmte van de zon buiten maar breng je tegelijkertijd het licht naar binnen.’ Dit is wat de jury van de Bold & Beautiful Student Design Competition op Gevel 2012 constateerde. Ze beoordeelde 14 innovatieve en gedurfde geveloplossingen van studenten van diverse technische universiteiten. En de winnaar is: de Thermal Expansion bestaande uit een zonwering van gekleurde vloeistoffen. 
 Alle winnaars van de Bold and Beautiful Student Design Competition op Gevel 2012


Achtereenvolgens zijn de nummers twee en drie de Streching Sunscreen, een zonwering die aangepast kan worden aan de hoeveelheid licht en de Particle Shading, een zonwering met rook en led-verlichting. Overigens zijn alle winnaars afkomstig van de TU Delft. De innovaties zijn nog tot en met 27 januari te bewonderen op vakbeurs GEVEL in Ahoy Rotterdam. 
  

De Thermal Expansion
De eerste prijs ging naar de Thermal Expansion van studenten Ka Shun Cheung en Katerina Doulkari. De jury zei hierover: “We vinden deze liquide zonwering heel innovatief en spannend met name door het slimme gebruik van vloeistof. Het is erg flexibel en zeer toepasbaar.”


Streching Sunscreen

“Het idee van deze flexibele zonwering van Jos Noordzij en Arash Khoshnevis is zo eenvoudig, dat je denkt: waarom is dit niet eerder bedacht? Het is heel praktisch en makkelijk in productie te nemen. Daarom verdient deze innovatie de tweede prijs”, aldus de jury.


Particle Shading

De derde plaats ging naar de Particle Shading van Christopher Koster en Marius Otte. Daarover zei de jury: “Deze innovatie zorgt dat je heel anders gaat nadenken over rook. Het heeft zelfs een ‘flashy disco-element’ in zich. Het is spectaculair door de led-verlichting  en tegelijkertijd erg flexibel in de toepassing.”