Doorzoek volledige site
16 februari 2012

Crepain Binst bouwt nieuwe VIP-terminal voor Antwerp Airport

Antwerp Airport voorziet een upgrade van zijn huidige VIP-terminal, en schreef daarvoor een wedstrijd uit die door Crepain Binst Architecture werd gewonnen. Een VIP-terminal heeft een bepaalde uitstraling nodig, en moet een beeld nalaten dat gebruikers bij blijft. Om dit resultaat te bereiken heeft Crepain Binst de in het programma gevraagde luifel uitvergroot tot het beeldbepalende element van de volledige terminal: een conceptuele ‘vleugel’ waaronder alle functionele activiteiten gebundeld worden.
Antwerp Airport voorziet een upgrade van zijn huidige VIP-terminal, en schreef daarvoor een wedstrijd uit die door Crepain Binst Architecture werd gewonnen. Een VIP-terminal heeft een bepaalde uitstraling nodig, en moet een beeld nalaten dat gebruikers bij blijft, ook nadat ze de luchthaven hebben verlaten. Om dit resultaat te bereiken heeft Crepain Binst de in het programma gevraagde luifel uitvergroot tot het beeldbepalende element van de volledige terminal: een conceptuele ‘vleugel’ waaronder alle functionele activiteiten gebundeld worden.
De vorm van de vleugel verwijst naar de luchtvaart in het algemeen, terwijl de dynamiek ervan een passend kader vormt voor de ontvangst van de VIP’s. Door de vleugel boven de twee te voorziene verdiepingen te plaatsen ontstaat aan beide zijden een klassevolle entree voor de terminal, met de mogelijkheid tot dubbel hoge ruimtes. De overkraging zorgt er tegelijk ook voor dat in- en uitstappen beschut kan gebeuren zodat de gebruikers niet aan de weersomstandigheden worden blootgesteld..

Naast een beeldbepalend element vormt de vleugel ook de zonwering, die vermijdt dat het gebouw in de zomer onnodig opwarmt maar de winterzon volop binnenlaat. De grote oppervlakte biedt tegelijk mogelijkheden tot het integreren van zonnecellen en recuperatie van regenwater.


Visualisaties: Crepain Binst Architecture