Doorzoek volledige site
18 april 2019

Beeld van eenheid en perfecte balans in Franse universiteitscampus

Illustratie | © Atelier positif - D.Bonrepaux
Illustratie | © Atelier positif - D.Bonrepaux
Illustratie | © Atelier positif - D.Bonrepaux
Illustratie | © Atelier positif - D.Bonrepaux
Illustratie | © Atelier positif - D.Bonrepaux

Talence, gelegen ten zuiden van Bordeaux, herbergt een groot deel van de universiteitscampus van Bordeaux (Kedge Business School). Het architectenbureau Arsène-Henry en Triaud hebben, in samenwerking met Ragueneau & Roux en Moon Safari, de nieuwe campus gerealiseerd. Het ontwerp was gebaseerd op een centrale as, die de relaties tussen de verschillende functionele entiteiten diende te optimaliseren. Het einddoel van het project: een verhoogde kwaliteit van het onderwijs en een verbeterde dienstverlening aan de studenten.

De amfitheaters zijn opgevat als kennisplatforms. De grote overhang biedt onderdak aan de begane grond en zorgt voor een vloeiende stroom van voetgangers naar de receptie. De palen van onbewerkt beton die de collegezaal ondersteunen lijken op een willekeurige manier gerangschikt te zijn. Deze palen leiden de bezoekers naar binnen.

 

Unieke identiteit

"De witte bekleding van ALUCOBOND® roept het beeld van eenheid en perfecte balans op", legt architect Christine Bernos uit. "Het doel was om een ​​unieke identiteit te creëren, met een sobere kleur, om te kunnen contrasteren met de rest van het complex en zijn 'gepixelde' gevel."

Kedge Business School wil zich manifesteren als een Europese voortrekker op het gebied van managementopleidingen. De nieuwe campus is dan ook meer dan een functionele, innovatieve toolbox: het is een emblematisch, architecturaal bouwwerk dat sterk symbool staat voor het onderwijs van morgen. Een gebouw dat studenten natuurlijk dient, maar vooral: een instrument van excellentie op internationaal niveau.