Doorzoek volledige site
18 april 2019

Nieuw jeugdhuis onder groene heuvel in Beringen

Illustratie | Hippo Architecten
Illustratie | Hippo Architecten
Illustratie | Hippo Architecten
Illustratie | Hippo Architecten
Illustratie | Hippo Architecten
Illustratie | Hippo Architecten

De jeugd van Beringen kan sinds kort terecht in het nieuwe jeugdhuis Club 9. Ook de slagwerklokalen van de plaatselijke muziekschool vinden onderdak in het opmerkelijke gebouw. Om toch aan vergroening te doen in een geasfalteerd binnengebied en om akoestische reden, koos het ontwerpteam TV Hippo Architecten + Architects Unplugged voor een met aarde bedekt gebouw.

De nieuwbouw omvat een polyvalente concertzaal voor ca. 500 personen met backstage, een jeugdcafé, burelen, stockageruimtes, een repetitieruimte en sanitair. De slagwerklokalen van de muziekschool moesten onafhankelijk kunnen functioneren van het jeugdhuis.

Het terrein van de oude Club 9 is een geasfalteerd binnengebied met weinig tot geen aanknopingspunten. Het opzet was om ondanks de grotere bouwprint dan het oorspronkelijke lokaal, toch aan vergroening te doen. ‘Een jeugdhuis midden in een woonwijk bracht de focus ook al snel op geluidscontrole, een tweede reden voor een met aarde bedekt gebouw. Verder bevat het ontwerp om akoestische redenen nogal wat schuine lijnen’, aldus Jan Keymis van Hippo Architecten.

Het lage budget noopte de ontwerpers tot het gebruik van minder evidente materialen. Zo werden wanden en plafonds bekleed met geperforeerd metaal en dennenhout. Veel ruwbouw en technieken blijven zichtbaar. De technieken dienden ook afgestemd te zijn op de akoestiek. Er zijn veel geluidsdempers, textielkanalen en flexibele kanalen voorzien. De verlichting is zeer eenvoudig, toch worden er krachtige lijnen gemaakt met ledstrips in bliksemvorm.

De aardebedekte muren en daken zorgen voor een verhoogde isolatie en luchtdichting. Het groendak betekent ook koeling en waterbuffering. De beplanting zuivert de lucht.

‘De mensen van het jeugdhuis en de muziekschool beschikken onder een groene heuvel over praktische, fijne ruimtes om in te werken met een waaier aan mogelijkheden. Er is een mooi evenwicht gevonden tussen openingen (licht/zicht) en dichte massa (akoestiek). De afwerking is om budgettaire redenen sober maar toch aangenaam’, besluit Jan Keymis.