Doorzoek volledige site
24 april 2019

Rotsachtig gevelbeeld voor Nederlandse klimmuur

Illustratie | © New Digit
Illustratie | © New Digit
Illustratie | © New Digit

In het Nederlandse Leeuwarden is sinds december een bijzondere nieuwe klimhal open: ‘Noardwand’, naar een ontwerp van architect Richard Benneker. Het is een opvallend gebouw van 25 meter hoog met een bijzondere composiet buitengevel, gemonteerd op SAB-Carrier panelen van SAB-profiel. Binnen zijn er diverse spectaculaire klimmuren.

In de meest moderne klimhal van Nederland kan van alles door iedereen gedaan worden: een voorklimwand, Clip 'n Climb, speedklimmen, speleologie, buitenklimwand, boulderen. Professionele klimmers kunnen hier zelfs trainen in de categorieën lead, speed en boulderen. Deze drie zijn voor het eerst Olympische disciplines in Tokyo in 2020.

Het hypermoderne gebouw is in een Design & Build concept door Vaessen ontwikkeld. Deze gespecialiseerde bouwer van vele sportaccommodaties werkt vaak samen met montagebedrijf Cladding Partners voor de metalen dak- en gevelbekleding. Zo ook in dit project. In 10 maanden tijd werd een uniek en hypermodern gebouw neergezet, waarbij buiten- en binnen afwerking grotendeels tegelijkertijd plaatsvonden en veelvuldig gebruikt is gemaakt van een gezamenlijk BIM-model. 

 

Bergwand

Architect Richard Benneker heeft de klimhal als een soort bergwand ontworpen. Diverse ramen zorgen hierbij voor genoeg daglichttoetreding. Dak- en gevel specialist Cladding Partners heeft haar deel van het project gemodelleerd in 3D BIM. Als basis voor de gevelopbouw is gekozen voor sandwichpanelen SAB-Carrier W135.1020 TL met trapeziumprofilering. Op de panelen van SAB-profiel is een uitvulconstructie aangebracht, die het eigenlijke rotsachtige gevelbeeld bepaalt. Als buitengevel is er een aluminium composiet gemonteerd met een eigen 3D ontwerp. Deze bekleding is tevens op het dak aangebracht. De dakopbouw bestaat onder andere uit een warmdakplaat SAB 106R+/750 P3L-B. De perforaties in de SAB dakplaat verbeteren de akoestiek in de klimhal en de afwerking in Colorcoat® PE15 RAL 9010 zorgt voor een optimale lichtweerkaatsing.

In totaal zijn 792 m² warmdak profielplaten SAB 106R+/750 en 427 m2 SAB 135R/930 gebruikt voor het project. Daarnaast zijn 1.628 m2 sandwichpanelen SAB-Carrier W 135.1020 TL in Colorcoat Prisma® toegepast in de gevel. “Het is simpelweg een goed product, met uitstekende service door SAB”, zegt Jeroen van der Velden, projectleider bij Cladding Partners. “Het is een project om enorm trots op te zijn.”

 

Naamgeving

De naam Noardwand heeft meerdere betekenissen. Het is een link naar de noordelijke ligging van de klimhal in Nederland. daarnaast staan de Noordwanden van de Alpen bekend als meest uitdagende klimroutes in Europa. Een noordwand, is zoals de naam doet vermoeden, een klimroute die naar het noorden is gericht. De Eiger, Matterhorn en Grandes Jorasses zijn de drie meest bekende wanden die noordwand worden genoemd (informatie exploitant Mountain Network).

GERELATEERDE DOSSIERS