Doorzoek volledige site
24 april 2019 | FILIP VAN DER ELST

Waterdicht afwateringssysteem resulteert in strak en modern uitzicht

Illustratie | © Nick Cannaerts
Illustratie | © ACO
Illustratie | © Hendrik Biegs

Met het innovatieve afwateringssysteem Euroline Discreet Inox BFL (barrier-free living) lanceert ACO een oplossing voor afwatering langs grote glaspartijen, die toch discreet wordt ingebouwd. Met deze uitbreiding van de populaire Euroline Discreet biedt ACO een antwoord op de vraag naar een esthetische en onzichtbare waterafvoer. De innovatie speelt in op de trend van ‘drempelloos wonen’.

In moderne woningen wordt steeds vaker de voorkeur gegeven aan tegels die naadloos van binnen naar buiten overlopen. Grote glaspartijen en drempelloze woningen zijn ‘in’. Deze elementen bieden esthetisch een meerwaarde, maar hoe verloopt de afwatering tegen deze glaspartijen? Als afwateringsspecialist kreeg ACO deze vraag al vaak voorgelegd. Bij slagregen mag het water komend van ramen en verharding natuurlijk niet binnenlopen, en ook het druipwater van de raamprofielen moet ergens naartoe.

 

Nieuw tussenelement

Het ontwerpteam van ACO ging aan de slag en besliste om verder te bouwen op het succes van de populaire sleufafwatering Euroline Discreet. De nieuwe Euroline Discreet Inox BFL garandeert een perfect waterdicht systeem. Dankzij een nieuw tussenelement wordt vermeden dat regenwater kan binnensijpelen. Het opzetstuk zorgt immers voor de opvang van de slagregen van op de ramen.

 

Primary & Secondary Drainage

Karolien Vanovertveld, Product Manager bij ACO, licht de werking van Euroline Discreet Inox BFL toe: “De grootste waterstroom, komend van de ramen, verdwijnt via de sleuf in de afvoergoot (‘Primary Drainage’). Het tussenelement uit inox, met doorlopend waterinloopprofiel en extra sijpelgaten, klemt het EPDM-membraan (dikte 1,14 of 1,52 mm) van onder het raam in het polyesterbetonnen kanaal. Op die manier verdwijnt het sijpelwater uit de raamprofielen in de goot (‘Secondary Drainage’). Waterinfiltratie naar binnen toe wordt voor 100 % uitgesloten.”

 

Onzichtbaar weggewerkt

De waterafvoer is discreet weggewerkt: alleen de fijne sleuf van het bovenste opzetstuk blijft verfijnd zichtbaar tegen het raamprofiel, en ligt gepositioneerd onder de waterkering van de muur. Het gootelement met V-profiel en gladde binnenwand gaat vuilaanhechting tegen en tegelijkertijd wordt vochtindringing uitgesloten. Daarnaast heeft dit kanaal een tand-en-groef verbinding, die ervoor zorgt dat er een perfect waterdichte gootlijn kan aangelegd worden.

De veelzijdigheid en de esthetische kwaliteiten van de Euroline Discreet Inox BFL mogen gezien worden, vindt Vanovertveld: “Dit systeem kan tegen eender welk raamprofiel gebruikt worden en zorgt dat de binnen- en buitenpas volledig gelijkliggend is met een goede afwatering. Op deze manier creëert men een veel strakker en moderner uitzicht.”

 

Nieuwbouw en renovatie

Het afwateringssysteem kan heel eenvoudig geïmplementeerd worden, onafhankelijk van het chassis van het raam. Daarmee is deze oplossing zowel voor nieuwbouw- als voor renovatieprojecten geschikt.

 

Toegangsluik

ACO garandeert bovendien een vlot en efficiënt onderhoud: de gootlijn blijft immers perfect toegankelijk dankzij de toegangselementen. Vanovertveld: “De richtlijn is dat er minstens één toegangsluik geplaatst dient te worden, het liefst waar zich de aansluiting van de goot op de ondergrondse rioleringsbuis bevindt. Het deksel houdt bovendien rekening met esthetische keuzes. Je kiest voor de volle afdekking of je draait het deksel om en betegelt het met de gekozen verharding.” ACO raadt verder aan om de gootlijn regelmatig te spoelen met de tuinslang.

Dankzij de modulaire opbouw kan het systeem universeel gebruikt worden met vrijwel alle gecommercialiseerde raamprofielen, zelfs met deze die een vrij diepe (inbouw)profilering hebben.

Innovatief, discreet én eenvoudig, dat zijn de 3 voornaamste eigenschappen van het “Barrier-free-living” afwateringssysteem.