Doorzoek volledige site
24 april 2019 | EMILY NEES

Expo 'Ruimte voor sloop' pleit voor ontharding

Fysieke en mentale ruimte voor sloop in Vlaanderen. Illustratie | © Erwin Declercq (2017)

Studenten en docenten van de Faculteit Architectuur van KU Leuven en HoGent-KASK slaan de handen in elkaar om een maatschappelijk draagvlak voor ontharding te creëren. Daartoe organiseren ze de tentoonstelling ‘Ruimte voor sloop’ in deSingel in Antwerpen. Door video’s, een interactieve kaart en een ‘meningkrant’ toont 'Ruimte voor sloop' de gelaagdheid van de problematiek rond sloop. De expo maakt deelt uit van de tentoonstellingsreeks BWMSTR Label, een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel.

Van een leegstaande serre tot een afgebrand huis: in Vlaanderen zijn tal van constructies waarvan de sloop de open ruimte ten goede zou komen. De effectieve ontharding blijft echter vaak uit. Door de tentoonstelling ‘Ruimte voor sloop’ willen de studenten en de docenten van de Faculteit Architectuur van KU Leuven en HoGent-KASK een maatschappelijk draagvlak creëren voor het terugdringen van verharding in open ruimte.

De Cleene De Cleene brengt de gelaagdheid van de problematiek rond sloop in beeld. Het fotografenduo bezocht vier sites: een leegstaand weekendhuisje, een serre, een hoeve en een loods met aanpalende verharding. Daar gingen ze in dialoog met de omgeving. Zo achterhaal je als kijker wat de constructies voor de omgeving gevoelswaardig betekenen.

Een digitale kaart van Vlaanderen maakt de tentoonstelling interactief. Zo kan je verschillende constructies verkennen. Het is een antwoord op de vraag waarom de bouwwerken nog steeds niet zijn gesloopt. Wie zich meer wil verdiepen in het onderwerp, kan thuis nog de ‘meningkrant’ lezen. Daarin staan feiten en verhalen over de constructies en hun omwonenden en informatie over ons beleid. Bovendien reikt het krantje een ontwerp aan om sloop op een strategische manier in te zetten.

 

BWMSTR Label

Hans Leinfelder en Bruno Notteboom (KU Leuven, Faculteit Architectuur) en Ruben Joye en Sylvie Van Damme (HoGent-KASK) kregen voor hun onderzoek het Bouwmeester Label 014 van het Team Vlaams Bouwmeester. Het Team Vlaams Bouwmeester zoekt elk jaar naar sterke ruimtelijke concepten en onderzoeksvragen die een maatschappelijk verschil willen maken. Het Bouwmeester Label is voor het Team een middel om ideeën op te pikken en zo onderzoek te steunen.

De tentoonstelling vindt plaats in de wandelgangen van deSingel in Antwerpen en is te bezoeken van dinsdag 24 april tot en met zondag 16 juni.