Doorzoek volledige site
28 mei 2019 | EMILY NEES

David Chipperfield Architects ontwerpt nieuwe campus Universiteit van Padua

Ontwerp "PiaveFutura" Illustratie | © David Chipperfield Architects
Kaart campus Universiteit Padua Illustratie | © David Chipperfield Architects
Ontwerp "PiaveFutura" Illustratie | © David Chipperfield Architects
Ontwerp "PiaveFutura" Illustratie | © David Chipperfield Architects

David Chipperfield Architects Milan heeft een internationale wedstrijd gewonnen voor het ontwerp van een nieuwe campus voor de Universiteit van Padua in Italië. Het bureau maakte het ontwerp samen met ingenieursbureau Steam.

De wedstrijd daagde bedrijven uit om een nieuwe campus "PiaveFutura" voor sociale en economische wetenschappen te ontwerpen. David Chipperfield Architects Milan moest opboksen tegen andere gevestigde bureaus waaronder Bak Gordon, Barozzi Veiga, Cruz y Ortiz Arquitectos, Foster + Partners en Sauerbruch Hutton.

 

Herstel historische gebouwen

Het doel van de wedstrijd was de voormalige Caserma Piave kazerne, een site van ongeveer 50.000 m2 ten zuidwesten van het stadscentrum, te herstellen. Het historische complex omvat gebouwen uit het voormalige Sant' Agostino klooster, die sinds de negentiende eeuw onderdeel uitmaken van de kazerne.

Chipperfield’s visie heeft dus het herstel van de historische gebouwen voor onderwijs-, administratieve en onderzoeksactiviteiten voor ogen. Ook introduceert hij een nieuw gebouw in het centrum van de campus. Het ellipsvormige paviljoen ligt gedeeltelijk ondergronds en zal dienen voor studie-, catering- en conferentiefuncties. De historische architectuur van Padua, waaronder de gebouwen Prato della Valle en de Botanische Tuin, vormen dan ook een duidelijke inspiratiebron voor het ontwerp.