Doorzoek volledige site
26 april 2019

Nieuw ontmoetingscentrum versterkt dorpskern Koersel

Illustratie | Q-BUS Architectenbureau
Illustratie | Q-BUS Architectenbureau
Illustratie | Q-BUS Architectenbureau

Koersel krijgt een nieuw polyvalent ontmoetingscentrum. Q-BUS Architectenbureau heeft het centrum ontworpen als een ‘motor’ en aantrekkingspool die de visie van de Stad Beringen om de dorpskern te versterken ondersteunt.

Het nieuwe ontmoetingscentrum zal ruimte bieden aan o.a. repetities, theatervoorstellingen en bijeenkomsten van lokale verenigingen. De ruime en hoge foyer, met aangrenzend sanitair en een klein kantoor, biedt toegang tot de twee ruime polyvalente zalen. De grootste zaal is uitgerust met een klein podium en bijhorende theatertechnieken. De kleine zaal is een open en lichtrijke ruimte.


Luifel als blikvanger

Het gebouw bestaat uit drie volumes: een eerste volume met de grote zaal, een tweede volume met de kleine zaal en de foyer en tenslotte een lagere ‘kern’ tussen beiden. De hogere volumes van de kleine en grote zaal lopen in tegengestelde richting omhoog en zorgen voor een spanningsveld. De volumes worden met elkaar verbonden door de oostgevel die geleidelijk aan hoger oploopt tot aan de foyer, waar hij subtiel overgaat in een luifel. Deze luifel in plaatmateriaal is de blikvanger van het project.

 

Versterking van de dorpskern

In plaats van de grenzen van de centrale dorpskern van Koersel uit te breiden of te vergroten zocht Stad Beringen naar een manier om de bestaande dorpskern te versterken door inbreiding. Ondanks dat dit nog niet ontwikkelde binnengebied de achterkant vormt van o.a. de tuinen van de omliggende woningen, de parochiezaal en de Stedelijke Academie heeft Q-BUS Architectenbureau het nieuwe ontmoetingscentrum ontworpen als een ‘motor’ en aantrekkingspool die de visie van Stad Beringen ondersteunt.

Door op een doorgedreven manier rekening te houden met de bestaande infrastructuur heeft Q-BUS Architectenbureau met het doordacht ontwerp van het gebouw en zijn omgeving (herleggen buurtweg, uitbreiding dienstweg en parking, plaatsing van de hoofd- en diensttoegang, vloeiende ronde vorm van het gebouw) de site optimaal te verweven in de dorpskern van Koersel.


'Keep it simple'

De indeling van het gebouw en de technische installaties zijn opgevat volgens het KISS-principe (‘keep it simple & straightforward’).  De zalen en bijhorende functionele ruimten en circulatie zijn zoveel mogelijk multifunctioneel opgevat. Ook de technieken in het gebouw moeten gemakkelijk bedienbaar zijn door de verschillende verenigingen die het ontmoetingscentrum zullen gebruiken.

De technische installaties werden optimaal aangepast aan de gebruikers van de zaal. Zo werd er gekozen voor een trager systeem met vloerverwarming gecombineerd met een sneller systeem met luchtverwarming. Beiden worden gevoed door een milieuvriendelijke lucht-water warmtepomp, die ook zorgt voor de nodige koeling in het gebouw.