Doorzoek volledige site
26 april 2019

ABSoluut Plaza combineert bedrijvencentrum met wonen en kleinhandel

Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Emilie Favril
Illustratie | 3d depoo

Met ABSoluut Plaza heeft Sint-Denijs-Westrem een architecturale eyecatcher beet. Het gebouw, naar een ontwerp van Archipl-architecten, combineert een bedrijvencentrum met kleinhandel en acht woongelegenheden met inpandig terras en gemeenschappelijke buitenruimte. Het gebouw sluit hierbij zowel aan bij het commerciële als residentiële karakter van zijn omgeving.

Het nieuwe volume vormt een uitbreiding van de bestaande kantoren van ABS-bouwteam. Het complex omvat ruimte voor kleinhandel en kantoren op het gelijkvloers. In het bedrijvencentrum op de eerste verdieping worden kantoorruimtes en werkplekken ter beschikking gesteld. Op de bovenverdieping bevinden zich acht appartementen met inpandig terras en gemeenschappelijke buitenruimte die zich als steeg uitstrekt voor de ingang van de individuele appartementen. Centraal in het gebouw doet een open maar overdekte patio dienst als polyvalente ruimte, circulatie-as en lichtstraat.

De combinatie van functies krijgt een materiële uitdrukking in een transparant gelijkvloers, een semi-transparant bedrijvencentrum op de eerste verdieping en een vrij gesloten tweede verdieping met enkel uitsnijdingen voor de patioterrassen.


Gemeenschapsgevoel

De op het zuiden gerichte, groene buitenruimte, waar elke voordeur op uitgeeft, zorgt voor gemeenschapsgevoel bij de appartementen. Het grondplan van de appartementen is opgebouwd rondom een privatief, inpandig terras dat zorgt voor ruime lichtinval en de gepaste afstand creëert tot de nabije grootschalige winkel- en parkeerinfrastructuur.


Duurzaam

De optimale functieverdeling en oriëntatie van de binnenstraat biedt passieve zonnewinsten. Als collectief, multifunctioneel project ontstaan energie-duurzame mogelijkheden als het geothermisch veld voor warmtewinst en de zonnepanelen voor opwekking van elektriciteit.