Doorzoek volledige site
30 april 2019 | EMILY NEES

Horta Horizons: podium, verzamelplek en oase van rust

Outdoorinstallatie Horta Horizons Illustratie | © Yannick Sas

De Baron Hortastraat in Brussel is omgevormd tot een artistieke installatie. De installatie is het werk van Bureau Bas Smets, in samenwerking met BOZAR en BNP Paribas Fortis. De constructie maakt deel uit van de grote rennovatiewerken van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Amfitheater

Tijdens de werken aan het nieuwe, aanpalende bankgebouw biedt de tijdelijke outdoorinstallatie dynamiek in de passage. Concreet gaat het om een houten, met bomen beplante constructie, die in vijf verschillende niveaus loopt over de hele lengte van de Baron Hortastraat. Onderaan buigt de straat af naar de ingang van het Paleis voor Schone Kunsten, waardoor een soort amfitheater ontstaat.

Het doel van de installatie is de straat omvormen tot een creatieve plek voor voorbijgangers en pendelaars. De constructie kan ook dienen als podium voor de activiteiten van BOZAR. Bovenal biedt de installatie rust in de drukte die het Paleis en de werf erlangs voortbrengen. De bomen, geplant op de terrassen, treden dan weer in dialoog met het Warandepark bovenaan de trap.

 

Knooppunt

“Met deze duurzame houten interventie positioneert BOZAR zich andermaal in het debat over de stedelijke ruimte”, meent Paul Dujardin, CEO en artistiek directeur van het Paleis voor Schone Kunsten. “Na het buitenzwembad van Brussel trekt Bas Smets nu de raampartijen van Victor Horta door tot een golvende agora, een verzamelplek die de Brusselaars, voorbijgangers, BOZAR-bezoekers én allerlei kunstenaars zich kunnen toe-eigenen. Een superdiverse stad als Brussel heeft nood aan zulke knooppunten om op adem te komen.”

De constructie werd op 30 april plechtig ingehuldigd en blijft tot 30 juni 2021, de dag waarop de opening van het nieuwe bankgebouw van BNP Paribas Fortis is gepland. Daarna zou de Stad Brussel overgaan tot een definitieve herinrichting van de Baron Hortastraat als autovrij plein.

 

Renovatiewerken BOZAR

De outdoorinstallie maakt deel uit van de renovatie van het Paleis voor Schone Kunsten, een art-deco-ontwerp van Victor Horta uit 1928. Sinds 2002 wordt het gebouw in ere hersteld.

Vanaf 2 mei worden de platte daken grondig onder handen genomen. De renovatie wordt gefinancierd door de Regie der Gebouwen. Het gaat om de laatste dakwerken op het programma. De werken omvatten onder meer herstellingen aan de waterafdichtingslaag, de plaatsing van een bijkomende isolatielaag, de heropbouw van de balustrade en de restauratie van een dakkoepel. Die koepel zorgt voor daglicht in de Rotonde Bertouille. Aangezien Horta in zijn memoires heeft voorgesteld om het dak open te stellen voor de bezoekers, krijgt het terras een vloerbedekking in betontegels.

Tot slot wordt het kleine dakappartement aangepakt. De ruimte vormt een stolistische overgang tussen de bepleisterde neoklassieke gevels en de ritmische art-decogevels in blauwsteen van het Paleis voor Schone Kunsten. De voormalige directeurswoning onderging doorheen de jaren een aantal grondige wijzigingen. De nieuwe werken zullen de woning haar oorspronkelijke vorm terugschenken en inrichten als artiestenresidentie.

Horta Horizons is een concept van het Bureau Bas Smets, werd uitgevoerd door Chloroform, gesponsord door BNP Paris Fortis en gesteund door Arbor en Eiffage. Het Fresco van Breugel is naar de hand van Farm Prod., in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Visit Brussels.

GERELATEERDE DOSSIERS