Doorzoek volledige site
03 mei 2019

Genomineerden Jo Crepain Prijzen 2019 zijn bekend

Illustratie | NAV - Bart Lasuy

Op 6 juni 2019 reikt NAV al voor de derde keer de Jo Crepain Prijzen uit. Met deze prijzen bekroont NAV architect-ondernemers die professionaliteit en innovatie koppelen aan engagement voor de maatschappij en de eigen sector. Deze editie worden er vier prijzen uitgereikt in de categorieën Beloftevol Startend Architectenbureau, Innovatief Architectenbureau < 10 medewerkers, Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers en een Carrièreprijs. De genomineerden zijn zopas bekendgemaakt.

Architectura.be is mediapartner van de Jo Crepain Prijzen en verzorgde het redactiewerk voor de exclusieve publicatie die alle laureaten in beeld brengt en het juryverslag bevat. De komende weken kan je hier dan ook alles ontdekken over de genomineerden en de winnaars.


Negen genomineerden

And the nominees are: B-ILD, net architectuur en m u r m u u r in de categorie Beloftevol Startend Architectenbureau, TRANS architectuur | stedenbouw, RE-ST en DMOA in de categorie Innovatief Architectenbureau < 10 medewerkers en POLO Architects, OYO Architects en B-architecten in de categorie Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers. De winnaar van de Carrièreprijs wordt op 6 juni bekendgemaakt.

 

Prijsuitreiking op 6 juni

Wie die winnaars worden, komen we te weten op 6 juni. Maar wie vandaag al een idee wil krijgen van de kwaliteiten van de genomineerden, kan terecht op de website www.jocrepainprijzen.be/genomineerden. Op de website wordt elke nominatie gemotiveerd aan de hand van een exclusieve reportage, zowel audiovisueel als geschreven.

De uitreiking vindt plaats op donderdag 6 juni om 19u30. De winnaars slepen een LAPETYL in de wacht, een trofee ontworpen door Nick Ervinck, een Belgisch beeldend kunstenaar die onder meer in MOCA Shanghai, MARTa Herford MAMA Rotterdam en Telic Art Exchange Los Angeles/Berlin tentoonstelde. VRT Chef Cultuur Joris Vergeyle staat in voor de presentatie en live muziek is er van Noah Vanden Abeele aan de piano, begeleid door 5 strijkers. Achteraf ontmoet het kruim van de Vlaamse architectuurwereld elkaar tijdens een culinair netwerkmoment. Tijdens de avond wordt ook een exclusieve publicatie verdeeld die alle laureaten in beeld brengt en het juryverslag bevat.

Het initiatief geniet de steun van verschillende partners. Voor de editie van 2019 zetten alvast de volgende opnieuw hun schouders onder dit initiatief: main partner Wienerberger, ARCH@WORK, Febelarch, Liantis, Renson, Reynaers, Velux Commercial en Niko en media partners Dimension, Elma Multimedia, het Vlaams Architectuurinstituut en Architectura.be. De uitreiking vindt plaats in de voormalige brouwerij Lamot in Mechelen.

 

Jo Crepain Prijzen 

Het initiatief voor de Jo Crepain Prijzen komt van Netwerk Architecten Vlaanderen. Het initiatief kadert in een brede strategie van diverse projecten die het ontplooit om architectenondernemingen meer economische slagkracht te geven. ‘De Vlaamse architectuur heeft vandaag immers een erg hoogstaande reputatie die tot ver in het buitenland reikt. Maar zoals in veel sectoren met raakvlakken met de kunsten vertalen deze successen op creatief vlak zich niet altijd in zakelijke triomfen’, aldus NAV.

Met de Jo Crepain Prijzen wil NAV aandacht vragen voor de voortrekkersrol die architecten opnemen: ‘Nemen we maar het appel dat aan hen gedaan wordt om maatschappelijke uitdagingen te beantwoorden zoals de klimaatopwarming, mobiliteit, de betonstop... Projecten rond circulairenergiezuiniggroen of waterbewust ontwerpen vormen dan ook een essentieel onderdeel van onze werking. Stuk voor stuk zijn het hete hangijzers waarbij architecten de sleutel in handen krijgen en met beide handen vastgrijpen.’