Doorzoek volledige site
07 mei 2019

Compleet bos op dak Rotterdams museum

Illustratie | © ZinCo

Het Rotterdamse Museumpark krijgt een nieuw kunstdepot: het Depot Boijmans Van Beuningen met op het dak een restaurant omringd door een groen park met 75 bomen. Het gebouw mag zich straks door zijn spectaculaire uitstraling onder de blikvangers met internationale allure scharen. Het ontwerp is van het internationaal vermaarde Nederlands architectenbureau MVRDV.

Het wordt een wereldprimeur: de Rotterdamse binnenstad krijgt in 2021 het eerste geheel openbaar toegankelijke museale kunstdepot. Aannemer BAM Bouw en Techniek bouwt momenteel hard aan de nieuwbouw van het Depot Museum Boijmans Van Beuningen. Op een vloeroppervlakte van 14.000 m2, verdeeld over zes verdiepingen, krijgt de bezoeker een beeld van hoe musea hun complete collectie beheren en onderhouden. Het gebouw wordt er op ingericht om de collectie te tonen, op een klimatologisch juiste manier te bewaren en optimaal te beschermen tegen inbraak, brand en waterschade.

 

Zigzagroute

Vanuit de ontvangsthal op de begane grond loopt een zigzagroute van trappen dwars door het gebouw omhoog naar het dakpaviljoen met een expositieruimte en een restaurant in de vorm van een kruis. Verder is er op die hoogte een groen publiek dakpark met beeldentuin dat vrij toegankelijk is middels een eigen lift. Vanaf het dak, dat rondom van een glazen windscherm is voorzien, heeft het publiek een weids uitzicht over Rotterdam. Door de grote verdiepingshoogten wordt het gebouw circa 40 meter hoog. De vorm ervan is rond. Op maaiveldniveau heeft de cirkel een diameter van 40 meter en op de zesde verdieping zestig meter. De afwerking van de gevel is met spiegelend glas. Het dakpaviljoen krijgt een eveneens spiegelende afwerking, maar dan in de vorm van aluminium beplating.

 

Bosdak

BAM heeft de uitvoering van het dakterras met de bomen op het Depot belegd bij Leven op Daken. Projectdirecteur Hans Polderman van BAM spreekt in dit verband over ‘een bewuste keuze voor een betrouwbare partner.’ Wij hebben al eerder met de partijen achter Leven op Daken gewerkt en durven daardoor volledig te vertrouwen op hun verhaal en ervaring. De meeste problemen in bouwtrajecten worden veroorzaakt door lekkages op daken en aan gevels. Zeker wanneer het gaat om complexe daken zoals dit dak. Daarvoor zoek je natuurlijk de meest ervaren partner op dit gebied. Dat we bij Leven op Daken uitkwamen, zegt volgens mij genoeg.’

LOD-partner Mastum Daksystemen verzorgt de dakbedekking en de isolatie, terwijl grootstedelijk hovenier Van der Tol het groendak met de 75 bomen en betonnen terrassen maakt. Hiervoor wordt het dak voorzien van een meter dik dakpakket dat bestaat uit een isolatielaag met een Rc van 6,0m2K/W en dakbedekking. Daarop komt een dikke laag glasschuimgranulaat, een lava substraatlaag en in het werk gestorte betonnen terrassen die als scherven op het dak liggen. Tussen deze scherven worden groenstroken en 75 berkenbomen met een hoogte van zo’n 6 meter geplant.

De groene en duurzame aanpak houdt hier overigens niet op. Want het dak van het restaurant wordt op zijn beurt voorzien van een laag sedumbeplanting én zonnepanelen.

 

Voor wie meer wil weten

Een indruk krijgen van hoe het Depot er uit gaat zien? Bekijk dan de video op Youtube. Ook geïnteresseerd in hoe de bouwactiviteiten vorderen? Surf dan naar de website www. bambouwtdepot.nl en kijk live mee op de webcam.

GERELATEERDE DOSSIERS