Doorzoek volledige site
07 mei 2019

NRd-rekentool voor functionele, interactieve en transparante druksterkteberekeningen

Illustratie | © Wienerberger

Wienerberger presenteert een rekeninstrument waarmee u de drukweerstand of NRd–waarde van verticaal belaste ongewapende metselwerkwanden kan toetsen volgens NBN EN 1996-1-1 en de nationale bijlage (Eurocode 6). Vergeleken met de al langer bestaande rekeninstrumenten voor de druksterkteberekening biedt de tool een aantal extra voordelen. Bovendien kunt u als ingenieur of bouwprof de rekenresultaten beveiligd opslaan en achteraf weer raadplegen en aanpassen.

Deze online NRd-tool is een vertaling van Eurocode 6 (EC6). Dit wil zeggen dat alle berekeningen van de muurdruksterkte in de tool volledig volgens Eurocode 6 verlopen.

 

Van blokdruksterkte naar muurdruksterkte

De blokdruksterkte van een binnenmuursteen is een eenvoudig concept: men zet druk op de baksteen en meet wanneer hij het breekpunt bereikt. Maar die blokdruksterkte mag u niet als basis nemen om te berekenen of de snelbouwsteen stevig genoeg is voor uw bouwproject.

Daarom ontwikkelde Wienerberger de NRd-tool, zodat u de volledige muurdruksterkte kunt berekenen. Daarbij wordt onder andere ook nog rekening gehouden met:

  • Vloerplaten
  • Effect van SonicStrips
  • Hoe de muur ingeklemd zit
  • Randvoorwaarden, zoals de fundering
  • ...

 

Gegarandeerd volgens Eurocode 6

Eurocode 6 (EC6) is de opgelegde manier waarop u berekent of uw muren voldoende druk kunnen verdragen. Dit is een ingewikkeld document en dat is net wat de specialisten van Wienerberger vereenvoudigd hebben. Deze NRd-tool is een exacte vertaling, digitalisering zeg maar, van Eurocode 6. Wienerberger kreeg dan ook de stempel van goedkeuring van Vinçotte.

Doorheen de hele berekening kunt u de tussenresultaten nauwkeurig opvolgen.

 

Bewaar uw berekeningen

De eerste keer wordt gevraagd om een profiel aan te maken. Dit laat u toe om al uw berekeningen en projecten op te slaan en aan te passen, zodat u de gegevens later niet telkens opnieuw moet ingeven.