Doorzoek volledige site
09 mei 2019 | LIESBETH VERHULST

Vincent Callebaut transformeert Notre-Dame tot energiepositieve stadsboerderij

Illustratie | Vincent Callebaut Architectures
Illustratie | Vincent Callebaut Architectures
Illustratie | Vincent Callebaut Architectures

Vincent Callebaut heeft zijn ontwerp onthuld voor de nieuwe torenspits van de Notre-Dame, de iconische kathedraal in Parijs die zwaar beschadigd raakte bij een brand in april. Callebaut transformeert de kathedraal tot een modern energiepositief gebouw met een boerderij op het dak waar tot 21 ton groenten en fruit kan geproduceerd worden. Met zijn ontwerp wil Callebaut een betere symbiotische relatie tot stand brengen tussen mens en natuur.

Het ontwerp van Callebaut kreeg de naam Palingenesis, het Griekse woord voor wedergeboorte. Vanaf de vier gevels wordt de originele geometrie van de 10 meter hoge zolder gerespecteerd, met puntdaken die geleidelijk overgaan in een verticale torenspits.

Opgebouwd uit CLT-balken, wil het eiken frame zo weinig mogelijk materiaal gebruiken om de ecologische voetafdruk van het gebouw te beperken. De Notre-Dame zal in de visie van Callebaut energiepositief worden, en dus meer energie produceren dan ze verbruikt. Dat is onder meer de verdienste van het gebrandschilderd glas. Dit glas bestaat uit een organisch actieve laag, opgebouwd uit koolstof, waterstof, stikstof en zuurstof, die het zonlicht absorbeert en omzet in energie. Het glas is onderverdeeld in diamantvormige elementen waarbij de onderste ramen kunnen geopend worden om de luchtcirculatie te bevorderen. De torenspits doet dienst als warmtebuffer, die warme lucht in de winter vasthoudt om de kathedraal te isoleren en verse lucht in de zomer ventileert door de verdampingstranspiratie van de planten.


Stadsboerderij

In de zolder komt een uitgestrekte daktuin met aquaponische bassins die planten voeden. Aquaponics is een methode om voedsel te verbouwen waarbij aquacultuur, of het kweken van waterdieren, wordt gecombineerd met hydrocultuur of het kweken van planten in water. Met deze methode kan tot 25 kg fruit en groenten per vierkante meter per jaar geproduceerd worden. Daarom zou volgens Callebaut in de Notre-Dame jaarlijks tot 21 ton groenten en fruit geoogst kunnen worden. Die zou Callebaut gratis willen verdelen tijdens een wekelijkse versmarkt op het plein voor de kathedraal.

Na de brand lanceerde de Franse premier een internationale architectuurwedstrijd voor de torenspits van de Notre-Dame. Tal van architectenbureaus hebben intussen hun ontwerpen voorgesteld. Bekijk hier een selectie van Dezeen.