Doorzoek volledige site
23 mei 2019

Bouwteam basisschool Neerpelt (Houben, A33) gekroond tot Beste Bouwteam 2019

Bouwteam basisschool Neerpelt Illustratie | nicolas theunis fotografie
Basisschool Neerpelt Illustratie | Houben
Basisschool Neerpelt Illustratie | Houben
Basisschool Neerpelt Illustratie | Houben
3Polis studentenhome Illustratie | Evea
Nieuwbouw Nelissen Steenfabrieken Illustratie | Nelissen Steenfabrieken
Bouwteam 3Polis Illustratie | nicolas theunis fotografie
Bouwteam Nelissen Steenfabrieken Illustratie | nicolas theunis fotografie

Op 22 mei heeft de jury Het Beste Bouwteam 2019 bekendgemaakt. Deze prijs wordt al enkele jaren uitgereikt door BOUWUNIE Limburg - in samenwerking met tal van andere prominente beroepsorganisaties, sectorfederaties, pers en commerciële partners. Ook architectura.be zetelde in de jury. De basisschool in Neerpelt schoot de hoofdvogel af met hoofdaannemer Houben in opdracht van NV DBFM Scholen van Morgen en A33 als architect. De publieksprijs was voor 3Polis Studentenhome in Diepenbeek, uitgevoerd door Bouwwerken Daniels in opdracht van Mesotten bvba met Remy Lamens als architect. Ook het nieuwe kantoorgebouw van Nelissen Steenfabrieken sleepte een nominatie in de wacht.

Voorwaarde om deel te nemen aan de wedstrijd is dat de leden van het bouwteam ervan overtuigd zijn dat door hun samenwerking en hun afgelegde weg een meerwaarde werd gerealiseerd. Het draait niet alleen om het project zelf, maar vooral om het bouwteam. Het is niet enkel het ontwerp of de architect die bekroond worden, maar wel alle leden van het team die gezamenlijk voor een mooi resultaat hebben gezorgd.
 

Beste Bouwteam 2019

Op de site van de basisschool in Neerpelt werden drie vestigingsplaatsen samengebracht, alsook een gemeentelijke kinderopvangdienst. Het nieuwe schoolgebouw omvat o.a. twaalf klaslokalen, een multifunctionele ruimte en een overdekte speelplaats voor zowel kleuters als kinderen van de lagere school.

Het bouwteam werd door de jury bekroond onder meer omdat het team pionier was op het gebied van LEAN-bouwen. Begin 2016 startte Houben met het LeaRn-traject en werd dit project als pilootproject gekozen om de principes van LEAN-management en LEAN-planning toe te passen. In 2016 was dit een echte procesinnovatie in de bouw. Houben was hiermee één van de pioniers die LEAN als een strategische beleidskeuze implementeerde in haar projectmanagement. Anderzijds was dit project voor Houben ook een testcase voor BIM in de praktijk.

Iedere dag, voor aanvang van de werken, werd er door alle uitvoerende partijen overleg gepleegd op daily stands. Hier werd gezamenlijk overlegd wat de beste en meest efficie╠łnte manier was om de werken uit te voeren zonder elkaar te hinderen. Naast de individuele belangen werd telkens het teambelang vooropgesteld. Hierdoor werden uitvoeringsproblemen voorkomen en slaagden men erin om de taken van de eerste keer juist uit te voeren.

“Scholen bouwen is gekende koek voor ons bedrijf”, vertelt Joris Waerniers projectleider bij Houben. “In dit project engageerden we ons wel tot een bijzonder korte bouwtijd én namen we voor het eerst ook het 30-jarige onderhoud mee voor onze rekening. De grootste uitdaging was om alle onderaannemers te overtuigen mee in te stappen in het LEAN-verhaal. Volgens ons is LEAN veel meer dan het verkorten van de doorlooptijd én het opmaken van een eenmalige planning. We engageren iedereen om deel te nemen aan de daily stand. Elke dag tonen we dat LEAN werkt en dat LEAN plannen echt wél een betrouwbare planning geeft.”

Deze aanpak leidde tot een betere samenwerking, en de basisschool werd 20 procent sneller gebouwd dan oorspronkelijk voorzien. “We realiseerden het project zonder opleverpunten, met een tevreden klant als resultaat. Dit leidde op zijn beurt tot een tevreden bouwteam”, aldus Houben.


Publieksprijs

De publieksprijs was voor 3Polis Studentenhome in Diepenbeek. Het project omvatte de bouw van drie energiezuinige studentenblokken met ontspanningsruimte en conciërgewoning. De focus van de bouwheer lag op duurzaamheid, akoestische isolatie en kwaliteit. Ze heeft ervoor gekozen om met lokale kleinere aannemers te werken om zo een goed contact te behouden en naar een strakke afwerking te streven. De sleutel tot succes voor het bouwteam kende een aantal items: respect en begrip voor elkaars standpunten, pragmatisch kunnen denken door een architect, conceptueel kunnen denken door een aannemer.


Nominatie

Het nieuwe hoofdkantoor met showroom van Nelissen Steenfabrieken werd ook genomineerd. Het bouwteam bestond uit Nelissen Steenfabrieken als bouwheer, UAU collectiv en Architectengroep PSK als architect en de Gebroeders Caelen als hoofdaannemer. Het state-of-the-artgebouw, een echte blikvanger, representeert de drievoudige grondslag van het bedrijf: innovatie, co-creatie en duurzaamheid.