Doorzoek volledige site
22 mei 2012 | TIM JANSSENS

Middelheim heeft nieuw paviljoen van de hand van Robbrecht en Daem

Naast de Hortiflora, een bloementuin die sinds kort deel uitmaakt van het Antwerpse Middelheimpark, werd op 26 mei 2012 het nieuwe halfopen paviljoen voor fragiele sculpturen geopend. Dit werd ontworpen door Paul Robbrecht van Robbrecht en Daem architecten. Architectura.be had een gesprek met Paul Robbrecht over het nieuwe paviljoen.

Naast de Hortiflora, een bloementuin die sinds kort deel uitmaakt van het Antwerpse Middelheimpark, werd op 26 mei 2012 het nieuwe halfopen paviljoen voor fragiele sculpturen geopend. Dit werd ontworpen door Paul Robbrecht van Robbrecht en Daem architecten. Architectura.be had een gesprek met Paul Robbrecht over het nieuwe paviljoen.


 


Het Middelheimmuseum was tot vorig jaar 25 hectare groot en bood plaats aan tweehonderd vaste sculpturen. Omdat er nergens in het park plaats was om de meer kwetsbare beelden in open lucht tentoon te stellen (het Braempaviljoen is namelijk een gesloten paviljoen), besloot de directie om het park uit te breiden en een nieuw halfopen paviljoen te laten bouwen. Dit paviljoen komt er in de vijf hectare grote Hortiflora-tuin en werd ontworpen door Paul Robbrecht, die als kunstliefhebber al jarenlang een trouwe bezoeker van het museum is. “Het Middelheim had behoefte aan een echte project space, een expositieruimte voor kleine en fragiele sculpturen die er – zonder geconfronteerd te worden met andere werken – in het kader van een tentoonstelling uitgestald staan,” vertelt hij. “De directie vroeg me om een paviljoen te ontwerpen dat een dialoog met de omgeving omgaat, dat open is en interessante zichten biedt, maar dat 's nachts toch ook sluit- en bewaakbaar is.”





 Robbrecht ging aan de slag met deze specifieke vraag en kwam voor de dag met een opvallend ontwerp. Wat in eerste instantie opvalt, is de grootte van het paviljoen. Aangezien het ongeveer de schaal en de afmetingen van een echt huis heeft, noemt hij het dan ook 'Het Huis': “We hebben 'Het Huis' opgevat als filosofisch concept, als datgene wat zich tussen de mens en de kosmos bevindt. Het idee van het intermediaire dat architectuur kan zijn, komt in dit ontwerp sterk naar voor, al blijft het contact met de buitenwereld bewaard door het halfopen karakter van de nieuwe constructie. Het gebouw mijmert via z'n specifieke dak- en deurvorm over de tektoniek van het oergebouw, waarbij er toch steeds aan een zekere verweving van takken en andere materialen wordt gerefereerd.”
Het Huis is bekleed met staal en wordt gedragen door stalen ribben die zich vervlechten in het dak. De stalen elementen worden op maat gemaakt in diverse ateliers en worden op de werf zelf geassembleerd.



Paul Robbrecht vertelde ons dat hij uitkijkt naar de oplevering van z'n paviljoen.

 

Het nieuwe paviljoen wordt momenteel geconstrueerd en zal openen op 26 mei. Als gastcurator nodigde Paul Robbrecht de Duitse kunstenaar Thomas Schütte uit om zijn er als eerste enkele keramische sculpturen tentoon te stellen.


Foto's: Robbrecht en Daem