Doorzoek volledige site
03 juni 2019 | MICHEL CHARLIER

Modelwijk in Laken herleeft en breidt uit

De Modelwijk in Laken begint dankzij een grondige renovatie en uitbreiding aan een tweede leven. Op 6 juni organiseren Kingspan Insulation en Cembrit een grootschalig evenement naar aanleiding van de inhuldiging van vijf nieuwe gebouwen, inclusief een bezoek ter plaatse. 

«De Modelwijk in Laken verdient een eigen hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de Brusselse sociale woningbouw», vertelt architectenbureau B2Ai, een van de partijen die instonden voor het ontwerp van de kersverse nieuwbouwvolumes in de Modelwijk. De beslissing om het gros van de gebouwen in de wijk te renoveren, werd in 2005 genomen. Ze zijn zestig jaar geleden gerealiseerd naar de plannen van Renaat Braem en waren dan ook toe aan een opknapbeurt. Het project werd toevertrouwd aan een complementair architectenconsortium (B2Ai, a33, Atelier M a+p en Wessel de Jonge). «Onze missie: de geest van Braem behouden en vertalen naar de hedendaagse normen», verduidelijkt B2Ai.
 
«Vanaf 2005 leidde een multidisciplinair team de renovatie en uitbreiding van de volledige site en de realisatie van enkele nieuwe ontwikkelingen in goede banen», vertelt Pierre Charlier van bouwheer de Lakense Haard. «Vanaf het prille begin was het duidelijk dat het een erg ingrijpende renovatie zou worden, waarbij we de huurders van het ene gebouw naar het andere moesten verhuizen. Op een gegeven moment werden we geconfronteerd met een probleem: we beschikten niet over voldoende grote woningen om iedereen een nieuw onderkomen te kunnen bieden. We hebben dan ook een financiering voor 27 nieuwe woningen aangevraagd (en gekregen) bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het project is gaandeweg sterk geëvolueerd, waarbij het aantal nieuwe woningen eerst steeg naar tachtig en uiteindelijk zelfs naar 159.»
 
«De Modelwijk heeft een beperkte footprint, en die filosofie wilden we behouden», vervolgt Pierre Charlier. «Het project omvat vier torens (gelijkvloers + elf verdiepingen, met drie woningen per verdieping), een lager volume dat toegankelijk is voor personen met een handicap en dat zich leent tot een vorm van cohousing (gelijkvloers + vier verdiepingen, 27 appartementen in totaal) en een crèche voor zestig kinderen.»
 
De akoestiek en de thermische isolatie zijn bepalend voor het comfort van de gebruikers en vormden dan ook belangrijke aandachtspunten bij het ontwerpen van de torens en het lagere volume. Een akoestisch ingenieur raadde het gebruik van specifieke elementen aan om de privacy van de bewoners te garanderen. De gebouwen zijn bovendien zuidelijk georiënteerd, opdat ze zo min mogelijk lawaaihinder zouden ondervinden – de site bevindt zich immers vlak bij de Brusselse Ring.

Wat de thermische isolatie betreft, leverde Kingspan Insulation 10.000 m2Kooltherm K15-platen, die uiterst performant zijn dankzij hun λ0,020-coëfficiënt (λ0.021 W/m.K voor dikte >120mm) en hun opmerkelijke brandreactie (B-s1,d0). In twee lagen bedekken ze de 5.000 m² grote geveloppervlakte. «Kingspan Insulation is de eerste fabrikant van resolschuimisolatie – onder het merk Kooltherm. Een innovatie die een heuse revolutie op het vlak van thermische prestaties en energiebesparing veroorzaakt», zegt marketing manager Xavier Rousseau. «Bij Kingspan Insulation zijn we ervan overtuigd dat het belangrijk is om de status quo inzake thermische isolatie in vraag te stellen. In plaats van ons enkel te beperken tot efficiënt isoleren, bieden we producten aan die significant dunner zijn dan de conventionele alternatieven. Producten met een uitermate hoge thermische prestaties die zich lenen tot de realisatie van gebouwen met een lage energiebehoefte, maar die ook kunnen beantwoorden aan allerhande verschillende renovatienoden.»
 
De Cembrit-gevelpanelen in vezelcement zijn aangebracht op de vier torens. Bepaalde gevels zijn volledig bekleed met Cembrit Rock (grijze afwerking dankzij een bekleding in natuursteen) en andere met Cembrit Solid (gekleurd in de massa en bedekt met een laag matte witte acrylverf), wat een zekere eenheid in verscheidenheid creëert. 
 
De bouw van de toren en het lagere volume startte in juni 2017. De eerste gebruikers konden hun nieuwe woonst in april 2019 in gebruik nemen. De vier torens zullen klaar zijn in juni 2019.
  
Naar aanleiding van deze heuglijke gelegenheid nodigen Kingspan en Cembrit iedereen uit op een bijzonder evenement, dat zal plaatsvinden op donderdag 6 juni 2019 (van 13u tot 18u). Het project zal vanuit diverse invalshoeken belicht worden, en uiteraard staat er ook een bezoek aan een van de torens op het programma.

 

Programma

13u: Ontvangst in Resto Modèle Hazewee
 
13u15: Welkomstwoord en historische situering van het project, inclusief de energetische en economische uitdagingen. 
M. Christophe Pourtois (Algemeen directeur Lakense Haard)
 
13u30: Projectvoorstelling met focus op de vier torens.
M. Philémon Wachtelaer (Architect B2Ai)
 
14u15: Voorstelling van de gevelpanelen van Cembrit.
Yves Fordel (marketing manager) en Pieter Nijs (sales manager)
 
14u30: Voorstelling van de Kingspan Kooltherm K15-isolatiepanelen.
Roeland Mondelaers (Business Development Manager)
 
14u45: Bezoek aan Modelwijk en een van de torens.
 
16u30- 18u00: Nakaarten in een gezellig kader in Resto Modèle

 

Praktische details

Datum en plaats

Donderdag 6 juni 2019
Resto Modèle Hazewee
Modelwijkplein 16
1020 Brussel

Google Maps Location

Timing
Bezoekers zijn welkom vanaf 13u. Het einde van de receptie is voorzien om 18u.

Deelname
Inschrijven kan hier.

GERELATEERDE DOSSIERS