Doorzoek volledige site
10 mei 2012 | ROXANE HEEREN

Derbigum plaatst grootste fotovoltaïsche installatie van Wallonië

In maart 2012 plaatste Derbigum 1728 zonnepanelen op het platte dak van het nieuwe winkelcentrum Shopping Nivelles. De installatie maakt deel uit van het ecologische concept van het shoppingcentrum en kan jaarlijks zo’n 405.000 kWh genereren. Dat is voldoende om 115 woningen van elektriciteit te voorzien.

In maart 2012 plaatste Derbigum 1728 zonnepanelen op het platte dak van het nieuwe winkelcentrum Shopping Nivelles.  De installatie maakt deel uit van het ecologische concept van het shoppingcentrum en kan jaarlijks zo’n 405.000 kWh genereren.  Dat is voldoende om 115 woningen van elektriciteit te voorzien.

Ecologisch concept

Het gloednieuwe winkelcentrum van Nijvel, een realisatie van projectontwikkelaar Wereldhave, werd vanaf de vroegste ontwerpfasen geconcipieerd als een milieuvriendelijk gebouw.  Door middel van een duurzaam bouwplaatsbeheer, energie- en waterbesparende maatregelen en het plaatsen van zonnepanelen werd het gebouw zo ecologisch mogelijk gemaakt.  Het shoppingcentrum kreeg in 2011 dan ook het BREEAM-certificaat “Very good” voor de milieuprestaties van zijn gebouw.Fotovoltaïsche installatie

Eén van de elementen van dit ecologische concept is de fotovoltaïsche installatie, die de volledige 13.000 m² van het dak inneemt.  Derbigum plaatste de zonnepanelen en zorgde voor de aangepaste dakdichting.  Deze bestaat uit een laag Derbibrite NT op een onderlaag van Derbicoat NT.  De NT-productlijn is ontwikkeld door Derbigum om milieuvriendelijkheid te combineren met duurzaamheid op lange termijn.
Derbibrite NT is een witte dichtingslaag op basis van een zeer sterk reflecterend copolymeer bitumen.  Deze laag reflecteert dus het zonlicht, wat twee grote voordelen heeft: ten eerste is de temperatuur op het dakoppervlak veel lager dan bij donker gekleurde dakbedekkingen en hierdoor warmt ook de binnenruimte minder op.  Ten tweede verhoogt het gereflecteerde licht de doeltreffendheid van het fotovoltaïsche systeem.
Derbicoat NT is een duurzame bitumineuze onderlaag.  De combinatie met Derbibrite NT vormt een van de meest milieuvriendelijke dubbele bitumineuze dakdichtingen die vandaag op de markt zijn.

De witte afdichtingslaag Derbibrite NT reflecteert het zonlicht

“Na alle inspanningen die we op het vlak van duurzame ontwikkeling leverden, was het zeer belangrijk om ook te investeren in de productie van hernieuwbare energie. Dankzij het platte dak en onze samenwerking met Derbigum konden we deze ambitie waarmaken en onze eigen groene elektriciteit produceren!”, aldus Ali Tmimi, Real Estate Building Manager bij Wereldhave.

De installatie in een notendop:

• Geïnstalleerd vermogen: 500 kWp
• Productie: 405.000 kWh/jaar
• 1.728 zonnepanelen, 290 Wp per eenheid
• Kristallijne panelen van het merk Risen Energy 290 Wp
• Bevestigingsstructuur: Flatfix
• Omvormers: merk SolarMax
• 13.000 m² Derbicoat NT en Derbibrite NT
• Duur van de installatie: 18 werkdagen