Doorzoek volledige site
11 juni 2019

Stad Gent helpt beloftevolle en lokale architecten aan eerste ontwerpopdracht

Illustratie | Pixabay

De Gentse stadsbouwmeester werkte een procedure uit om beloftevolle architecten met een lokale Gentse binding aan een eerste ontwerpopdracht voor de Stad te helpen. Het gaat daarbij om kleinere ontwerpopgaves, waarin niettemin gezocht wordt naar een innoverende ontwerphouding. De zoektocht naar kandidaat-ontwerpers start nog deze maand. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op de nieuwsbrief van de stadsbouwmeester, waarin de oproep later deze maand wordt gelanceerd. 

Innovatie in het architectuurbeleid

Om voor de overheid te kunnen werken, moet een ontwerper vaak een lijvig palmares kunnen voorleggen van reeds uitgevoerde overheidsopdrachten, voor een welbepaald budget, en van een bepaalde schaal. Bovendien zijn er meestal vereisten inzake de omzet van het ontwerpbureau in de voorgaande jaren. Kortom, als nieuweling raak je zelden aan de bak omdat je niet over de juiste referenties beschikt. Om beloftevolle, innoverende ontwerpers een kans te bieden in de Gentse context, zal de stadsbouwmeester een oproep lanceren en een kandidatenlijst samenstellen voor kleinere opdrachten.
 

Een eenvoudige procedure

De selectie gebeurt op basis van eenvoudige en heldere voorwaarden. Zo zal de kandidaat-ontwerper zijn band met Gent moeten motiveren, en toch al enkele opgeleverde projecten moeten kunnen voorleggen. Er zal ook een onderscheid worden gemaakt tussen soorten opdrachten: ontwerp voor sites, gebouwen en interieurs; ontwerp van straten, pleinen en parken; of stedenbouwkundig ontwerpend onderzoek en masterplannen.
 

"Gent kiest voor ruimtelijke en architecturale kwaliteit, en dat begint bij de aanstelling van ontwerpers. We starten met de opmaak van een helder, breed en op kwaliteit gerichte procedure voor de aanstelling van ontwerpers, maar willen nu al kansen bieden aan beloftevol ontwerptalent", Peter Vanden Abeele, stadsbouwmeester


Eens de ontwerppool is samengesteld, zullen kandidaten gericht worden aangeschreven voor concrete opdrachten via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, of via offerteaanvraag. Deze kandidatenlijst zal gebruikt worden in afwachting van de algemene aanstellingsleidraad voor ontwerpers voor Stad Gent en haar dichte partners, zoals sogent en Havenbedrijf Gent. Die leidraad zal vermoedelijk in 2021 operationeel zijn.
 

"Om nieuwe, creatieve architectuur in Gent kansen te geven, moeten we durven innoveren en ook aanstormend talent een kans geven. We nemen hiermee een pioniersrol op en nodigen andere overheden en private bouwheren uit om hetzelfde te doen",  Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte en Stedenbouw


De oproep naar kandidaten volgt later deze maand via de online nieuwsbrief van de stadsbouwmeester, want al voor de zomer wil de Stad starten met concrete opdrachten via de nieuwe procedure.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van de stadsbouwmeester