Doorzoek volledige site
29 mei 2012

Interieur 2012 kiest voor vernieuwing met aangescherpt programma

De 23e editie van de Biënnale Interieur belooft weer te verrassen, zo bleek uit het volledige programma dat gisteren werd voorgesteld. Geen centrale gast meer dit jaar, maar zeven project rooms van ontwerpers, kunstenaars en architecten. Voor de eerste keer zwermt INTERIEUR 2012 ook uit: niet alleen in de Xpo-hallen van Kortrijk maar ook in de stad zelf kan je straks volop interieurdesign beleven, tot ’s avonds laat. Curator Lowie Vermeersch licht het vernieuwde concept “een Biënnale in de stad, een stad in de Biënnale” toe. INTERIEUR 2012 vindt plaats van 20 tot 28 oktober in Kortrijk.
De 23e editie van de Biënnale Interieur belooft weer te verrassen, zo bleek uit  het volledige programma dat gisteren werd voorgesteld. Geen centrale gast meer dit jaar, maar zeven project rooms van ontwerpers, kunstenaars en architecten. Voor de eerste keer zwermt INTERIEUR 2012 ook uit: niet alleen in de Xpo-hallen van Kortrijk maar ook in de stad zelf kan je straks volop interieurdesign beleven, tot ’s avonds laat. Curator Lowie Vermeersch licht het vernieuwde concept “een Biënnale in de stad, een stad in de Biënnale” toe. INTERIEUR 2012 vindt plaats van 20 tot 28 oktober in Kortrijk.
Een Biënnale in de stad, een stad in de Biënnale

Voor de eerste keer in haar geschiedenis breekt de Biënnale Interieur door de muren van de Xpo-hallen en vinden er ook evenementen plaats op verschillende locaties in de stad. Een uitgebreid cultureel programma is verspreid langs een parcours en vormt een creatieve en geanimeerde hub. Een groot aantal culturele satellietevenementen zullen hier getoond worden, naast de meer dan 300 internationale exposanten. Met de vernieuwde aanpak en het aangescherpt programma vormt INTERIEUR 2012, meer dan ooit, een niet te missen evenement voor liefhebbers van hedendaagse vormgeving en professionals in de designwereld.

Daarbij blijft INTERIEUR 2012 trouw aan haar uitgangspunt.
Curator Lowie Vermeersch: “De Biënnale Interieur is begonnen als een tentoonstelling die een zo breed mogelijk publiek de kans bood om heel verrassende en vernieuwende zaken te ontdekken binnen de context van de woonomgeving. Die creativiteit, die noodzakelijkheid, willen we terug opzoeken en versterken. Tegelijk willen we de rol van Interieur versterken als een organisatie die een internationaal platform biedt voor het promoten van nationaal en internationaal talent. INTERIEUR 2012 moet een fysieke, zintuiglijke belevenis worden die verrijkend is, die je nieuwe ideeën aanbiedt. Vandaar de expansie naar de stad, om voldoende ruimte te kunnen bieden aan de ervaring, ook ’s avonds.”

Naast de Xpo-hallen vindt INTERIEUR 2012 plaats in o.m. de Budafabriek, Budascoop, Budatoren, en de paardenstallen van het Broelmuseum in het centrum van Kortrijk.
7 project rooms

Met de zeven project rooms krijgen de bezoekers van INTERIEUR 2012 zeven visies op de toekomst van woonbeleving.
Vermeersch: “We willen een platform creëren waarbinnen we vernieuwing en diversiteit etaleren. De zeven project rooms die speciaal voor INTERIEUR 2012 gerealiseerd worden, laten ons toe om meer risico te nemen. We hebben niet alleen ontwerpers uitgenodigd, maar ook beeldende kunstenaars en architecten. Met deze project rooms willen we de grenzen verkennen van de toekomstige visies over woonbeleving. Zie het als een reflectie over hoe we in de toekomst met persoonlijke ruimte omgaan en over hoe allerlei natuurlijke, technologische, culturele en politieke ontwikkelingen daar een impact op hebben.”

De project rooms worden omgeven door piazza’s waar je kan relaxen, mensen ontmoeten, iets eten, drinken of lezen. Deze piazza’s vormen samen met de project rooms de essentie van INTERIEUR 2012. Ontdek de visie van David Bowen (USA), Ross Lovegrove (UK), Greg Lynn (USA), Makkink & Bey (NL), Muller Van Severen (BE), Nendo (JP) en Troika (UK).


Interieur Design Awards 2012

De Interieur Design Awards bewijzen zich steevast als internationale springplank voor jong talent. Niet alleen wordt het ontwerp aan de blik van een professionele jury getoetst, de kans is ook groot om door een professioneel bezoekerspubliek te worden ontdekt. De vernieuwde editie van de Interieur Design Awards 2012 heeft twee categorieën: ‘Object’ en ‘Space’.

Binnen de categorie Space koos de jury voor het Japanse platform Sandwich dat met de Zwitserse blue architects een ‘Deformable Wall’ uitwerkte. Dankzij een dubbel membraan worden wanden verzamelplekken van objecten en nemen ze de vorm aan van verstopte meubelstukken. Op die manier ontstaat er een poëtisch spel tussen binnen en buiten, object en muur.
In de categorie Object overtuigde de Finse Elisa Honkanen met haar houten stoel ‘Purist’. De eenvoudige stoel – waarvan de vier poten met een scharnier in touw worden samengehouden – speelt met de zwaartekracht. De tweede prijs gaat naar de Britse Maya Selway die met ‘Kishu’ in een paar lijnen de herinnering creëert aan vazen, potten en schalen. Brons is voor de multifunctionele ringen van de Duitse ontwerper Zascho Petkow. De laureaten krijgen hun prijs uitgereikt tijdens INTERIEUR 2012, waar de winnende ideeën ook worden getoond.


Tentoonstellingen

Het stadsplan van de Xpo hallen wordt doorkruist door verschillende diagonalen, de plek waar verschillende tentoonstellingen zullen worden georganiseerd. Naast een tentoonstelling rond talent van eigen bodem en een curator’s choice, is er ook de tentoonstelling ‘Déjà-vu’ waarin objecten die los van elkaar een déjà-vu oproepen, opzettelijk naast elkaar worden geplaatst. Het publiek wordt uitgenodigd om gelijkenissen en verschillen tegen mekaar af te wegen. “Met ‘Déja-vu’ wordt indirect verder gekeken dan een romantische en niet altijd even eerlijke mythe van originaliteit. Wie kijkt en vergelijkt, ziet vanzelf dat ook de allerbeste designers schatplichtig zijn aan de geschiedenis en aan elkaar, dat innovatie vaak een proces is van veel kleine stapjes en niet zozeer grote individuele sprongen.”
Wereldpremière documentaire Maarten van Severen

Het jonge productiebedrijf Pain Perdu uit Brussel verfilmde het leven van Maarten van Severen en zijn vier zonen. Het verleden en het heden lopen parallel en geven betekenis aan elkaar. De documentaire toont Maartens werk, zijn aanhang, de verwachtingen en de groeiende prestatiedruk. Hoe hij evolueerde van een eenvoudig vakman in zijn atelier tot een designer wiens ideeën in massaproductie werden gebracht door Vitra. ‘Addicted to Every Possibility’ gaat in wereldpremière op dinsdag 23 oktober, tijdens de professionele dagen van INTERIEUR 2012. Producer is Jules Debrock, regisseur is Moon Blaisse.


INTERIEUR 2012 praktisch

20 – 28 oktober • www.interieur.be • Kortrijk Xpo, Belgium
(opgelet: INTERIEUR 2012 start dit jaar op een zaterdag)